Zenica: Reisu-l-ulema Husein Kavazović na svečanoj akademiji IPF-a

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini,dr. Husein ef. Kavazović prisustvovao je danas u Zenici svečanoj akademiji povodom 30. godišnjice Islamskog pedagoškog fakulteta koji je članica Univerziteta Zenica.

“30 godina ovog Fakulteta za Islamsku zajednicu u BIH je značajan datum i mogli bismo kazati velika pobjeda. U ovih 30 godina IPF je stasavao, radilo se na jačanju samog kadra ali,naravno i kvaliteta same nastave. Studenti koji su izlazili iz ovog fakulteta danas obnašaju značajna mjesta u našem obrazovnom i odgojnom sistemu u Islamskoj zajednici ali i u društvu općenito”, kazao je reis Kavazović.

“Mi smo,hvala dragom Bogu imali snage da kupimo ovu zgradu i na taj način poboljšamo uvjete za nastavu našim stuzdentima i profesorima i nadam se da će i ona doprinijeti onome što sam ranije kazao,da će to biti značajno ulaganje u obrazovanje i odgoj naših ljudi”, ukazao je dr. Kavazović.

Islamski pedagoški fakultet Zenica,koji trenutno školuje 500 studenata, bio je protekle tri decenije smješten u zgradi prijeratnog radničkog univerziteta,a odnedavno je u novom objektu u naselju Bilmišće.

“Od ove godine smo u novim  prostorima koji će omogućiti još bolji i kvalitetniji rad”, kazao je dekan dr. Muharem Adilović izrazivši zahvalnost svima koji su bili uz ovu obrazovnu ustanovu u protekle tri decenije.

“Nadam se da smo osvjetlali obraz i pokazali jednu novu dimenziju u odgojno obrazovnom sistemu”, dodao je dekan Adilović.

Svečanoj akademiji,među ostalim,prisustvovali su diplomate nekih od prijateljskih zemalja,rektor Univerziteta u Zenici,prof.dr. Jusuf Duraković, dekani fakulteta,muftije,glavni imami,te druge zvanice i gosti.

Islamska pedagoška akademija u Zenici je osnovana  Odlukom Sabora Islamske zajednice Bosne i Hercegovine od 28.08.1993. godine. Islamska pedagoška akademija postaje pridružena članica Univerziteta u Zenici od 2004.godine. Nastavni planovi i programi su usklađeni sa ECTS (European Credit Transfer System).

Ovo je jedna od prvih institucija u akademskom prostoru BIH koja je svoj dvogodišnji studij transformisala na koncept 3+2+3.

Od 2005.godine akademija je prerasla u fakultet tako da je sadašnji naziv Islamski pedagoški fakultet,na kojem se postoje odsjeci,islamska vjeronauka,socijalna pedagogija,inkluzivna edukacija,predškolski odgoj i obrazovanje i arapski jezik i književnost. (Š.B.)