Otvorena izložba „Stećci – svjetska baština UNESCO-a“ u galeriji „Paulus“

„Stećci – svjetska baština UNESCO-a“ naziv je izložbe koja je otvorena u galeriji „Paulus“ Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ u Zenici u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ glavna podružnica Mostar i HKD „Napredak“ Zenica.

Riječ je o pokretnoj izložbi na kojoj je prezentirano 13 umjetničkih fotografija stećaka sa lokaliteta širom Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji se nalaze pod zaštitom UNESCO-a.Ovaj projekat afirmira međunarodnu saradnju, kulturnu povezanost te promovira zajedničku kulturnu baštinu.

Ovaj projekat je dobio i potporu Federalnog ministarstva kulture i sporta u cilju promocije prekogranične saradnje i u cilj promociju stećaka, onoga što Bosna i Hercegovina ima zajedno sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom i to je ono što je jedinstveno ta naša prošlost zajednička i s njom se možemo ponositi“, naveo je Miroslav Landeka, predsjednik HKD „Napredak“, glavna podružnica Mostar.

Ova izložba je, kao što ste sami rekli jedan od načina zaštite stećaka, odnosno pokušaj podizanja svijesti kod stanovništva, posebice kod mlađih generacija, učenika, studenata da se mora sustavnije postupiti očuvanju spomeničke baštine u konkretnom slučaju stećaka i nekropola sa stećcima“, dodao je Ante Vujnović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH.

Galerija „Paulus“ Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ u Zenici je domaćin ove izložbe koja ima za cilj predstavljanje stećaka publici u Zenici, ali i svima onima koji cijene ovo veoma vrijedno kulturno bogatstvo.

Ova iznimno vrijedna i važna izložba upravo je organizirana ovdje u Katoličkom školskom centru što mi je iznimno drago jer će, osim ovog večerašnjeg otvaranja, ona će nekoliko dana biti ovdje otvorena za naše učenike jer će na satima povijesti posjećivati, gledati ove fotografije stećaka“,  kazao je don Vlatko Rosić, ravnatelj Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ u Zenici.

Ovi nadgrobni spomenici svjedoče o srednjovjekovnoj kulturi koja se razvijala u jedinstvenom historijskom kontekstu i kao takvi trebaju i moraju se baštiniti. (A.S.)