Održan sastanak o položaju Roma u Zenici

U Gradskoj upravi Zenice održan je radni sastanak na kojem se razgovaralo o položaju Roma u Zenici te mogućnosti za njegovo poboljšanje.

Gradonačelnik Fuad Kasumović sa saradnicima bio je domaćin ovog sastanka, kojem su prisustvovali predsjednik Udruženja „Kali Sara-Romski informativni centar“ Dervo Sejdić, direktorica Udruženja „Zemlja djece u BiH“ Mirsada Bajramović, koordinator Koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima Haris Babić te predstavnik nacionalnih manjina u Gradskom vijeću Zenica Osman Šuvalić.

Tokom razgovora predstavljene su dosadašnje aktivnosti Koordinacionog tima za borbu trgovine ljudima, a razmotrena je i mogućnost potpisivanja Protokola za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece u Zeničko-dobojskom kantonu. U tom smislu dogovoreno je da se nastave aktivnosti na pripremi i usaglašavanju ovog protokola.

Na sastanku je istaknut problem zdravstvene zaštite romske populacije i naglašena potreba institucionalnog rješavanja ovog problema.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je rekao da će se Grad Zenica aktivno uključiti u sistemsko rješavanje problema Roma u Zenici.

„Grad Zenica spreman je biti dio mreže čiji je cilj prevencija prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece. Osim toga, Gradska uprava Zenice daje veliku podršku pripadnicima romske populacije, posebno u dijelu koji se odnosi na stambeno zbrinjavanje romskih porodica. Također, u Budžetu Grada Zenica za 2023. godinu izdvojena su sredstva za zdravstvenu zaštitu Roma, koji nisu osigurani po drugom osnovu“, kazao je gradonačelnik Kasumović.