Obilježen 64. rođendan Medicinske škole Zenica

Prigodnim programom danas je obilježen Dan Medicinske škole Zenica. Bila je to prilika da učenici i nastavno osoblje prezentuju svoja dostignuća iz godine koja je iza njih, ali i nove projekte čija je uloga osposobljavanje novih generaija medicinskih radnika.

Direktorica Medicinske škole Zenica Nedžada Alispahić ističe da ovu školu pohađa 713 učenika raspoređenih u 28 odjeljenja.

“Osnovna vizija i misija nam je rad na odgoju i obrazovanju naših učenika, jer je znanje jedino što svugdje sa sobom nosimo”, kazala je Alispahić, naglasivši da svu zalugu u nastavnom procesu duguju profesorima, učenicima, roditeljimja i prijateljima Škole.

Rođendan Medicinske škole Zenica, ove godine 64.,  obilježava se na Međunarodni dan sestrinstva, 12. maj, pa je ovo bila prilika za osvrt na rad i ulogu medicinskih sestara u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi, čija  zdravstvena zaštita je nezamisliva bez medicinskih kadrova, koji stasavaju i u zeničkoj Medicinsakoj školi.

“Mi smo dio ove ustanove i pokušavamo naučiti djecu humanosti. Ovaj poziv ne može nositi svako. Za ovaj poziv treba se roditi i voljeti ga cijelim srcem. Spasiti jedan ljudski život je kao da spašavate cijelo čovječanstvo, to je neprocjenjivo”, kazala je Mersiha Baručija, Aktiv zdravstvene struke.

Prema historijatu ove škole, Medicinska škola Zenica osnovana je 1959. godine i u njoj su obrazovani učenici različitih stručnih zvanja od kojih posebno treba istaći stručno zvanje medicinska sestra- tehničar koje konstantno postoji u ovoj školi. Najvažniji zadatak škole je bio da zadovolji potrebe bolnice sa  medicinskim kadrom čiji se nedostatak osjećao u to vrijeme ne samo u novosagrađenoj bolnici i Domu zdravlja, već i za čitav zenički region. Takva uloga je zadržana u velikoj mjeri i danas. (M.H.)