Prvomajska budnica Duvačkog orkestra, po 97. put pozivala na uranak

Prvomajska budnica Duvačkog orkestra u Zenici i ovoga jutra svojom muzikom  pozivala je na uranak za Prvi maj, pozdravljajući tako sve naše sugrađane.Taktovi njihovih marševa i koračnica donose radost, gdje god dođu, a kamion sa muzičarima ponegdje se i daruje simboličnim darovima.Sve je to tradicija, koju Zeničani vole, cijene i kojoj se raduju.

I ove godine budnica Duvačkog orkestra, inače 97. po redu, krenula je iz rudarskog naselja u 5 sati jutros, gdje su nas dočekali prvi sugrađani, međusobno smo čestitali Praznik rada, okitili kamion, a potom i krenuli ulicama grada, kroz Novu Zenicu, Blatušu, Školsku i Travničku ulicu, Brodu, pa prema centru grada, obilazeći sve dijelove Zenice, ali i lokacije gdje žive naši stariji, nekadašnji članovi“, kaže Azur Bijedić, potpredsjednik Upravnog odbora Duvačkog orkestra.

Sviramo na različitim događajima, ali svirati za Prvi maj ulicama Zenice posebna je emocija, kao i sretati se sa našim sugrađanima, koji nas radosno, sa osmijehom pozdravljaju, a ovo je gotovo stoljetna tradicija i u duhu je Zenice“, kaže Miran Hedžić, koji već 12 godina svira eufoniju u zeničkom Duvačkom orkestru.  (V.Jovanović)