Sve manje radnika u prerađivačkom sektoru

Prvi maj, kao Međunarodni praznik rada, obilježava se u spomen na istorijsku borbu radničkog pokreta za prava radnika, posebno u spomen na velike radničke proteste održane u Čikagu 01. maja 1.886., a na kojima je oko 40.000 radnika tražilo skraćenje radnog vremena i poboljšanje uslova rada.Borba za radnička prava i danas traje.Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK, upozorava da imamo sve manje radnika u prerađivačkom sektoru.

Broj radnika u prerađivačkom sektoru u Federaciji BiH je oko 104.000, a samo u grani prerade metala do rata je radilo 220.000 radnika, dok je ukupan broj radnika u BiH bio preko 900.000. S druge strane 98.000 radnika je sada uposleno u sektoru trgovine, te je praktično broj radnika u trgovini i prerađivačkom sektoru skoro pa identičan, što ukazuje na zaključak da se u ovoj državi znači isplatnije baviti trgovanjem i maržom, čime polako, ali sigurno dolazi do deindustrijalizacije BiH“, navodi predsjednik Sindikata metalaca ZDK.

On smatra da su razlog tome sveukupne prilike u BiH, koje nisu stimulativne za bavljenje biznisom, pojašnjavajući da pri tome misli na političku situaciju, navodeći potom kao razlog i neuređen pravni ambijent, smatrajući da pravna država ne funcioniše u punom kapacitetu, što ne ide u prilog ni biznisu, ni radnicima.

Kada je u pitanju položaj radnika definitivno postoji značajna razlika između radnika, koji su sindikalno organizovani i onih koji nisu. Evo npr. kada je u pitanju Željazara Zenica, Sindikat je uspijevao proteklih godina rješavati tekući problem neuvezanog radnog staža radnika, koji su ispunili uslove za penziju, te je od 2016. godine više od 400 radnika ovog preduzeća u stečaju, zahvaljujući Sindikatu i medijima, otišlo u penziju sa uvezanim stažom i sada smo na dobrom putu da isti problem riješimo za još 12 njihovih radnika, koji čekaju uvezivanje radnog staža“, navodi Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK.

Osim toga, po njegovim riječima, u većini sindikalnih organizacija zaključeni su kolektivni ugovori, kojima su u manjoj ili većoj mjeri povećana materijalna prava radnika i to u rasponu od 11 do 22 posto, pa je prosječna plata radnika u firmima, koje djeluju u Sindikatu metalaca ZDK između 1.050 i 1.520 KM, s tim da imaju i primjeri majstora, koji sa određenim dodacima izađu i na veće plate.

Opet to nije dovoljno, jer ti radnici, pogotovu u crnoj metalurgiji rade jako teške i rizične poslove, pri kojima mogu i glavu izgubiti, a onda se opet nađu u situaciji da na kraju mjeseca razmišljaju kako će pokriti osnovne troškove života, pogotovu u prodicama, u kojima ne radi dvoje“, pojašnjava Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK.

Inače kolektivnim ugovorima na prostoru ZDK dosad je pokriveno preko 3.000 radnika u metalskoj industriji, trenutno su u toku pregovori sindikata i menedžemnta u još nekim firmama, a osnovni zadatak Sindikata metalaca ZDK, po riječima njihovog predsjednika, je da u ovoj godini kolektivni ugovor bude zaključen i u ostalim firmama na ovom prostoru. (V.Jovanović)