Prvih 100 dana rada nove Vlade ZDK

Prvih 100 dana rada nove Vlade Zeničko-dobojskog kantona sumirano je danas na press konferenciji.

Predsjedavajući Skupštine Dejan Kovačević je naglasio da je od konstituiranja do danas održano pet redovnih sjednica na kojima je raspravljano o 29 tačaka.
Naš rad je opredijeljen boljitku građana našeg kantona”, poručio je Kovačević.

U svom izlaganju premijerka Amra Mehmedić je kazala da je Vlada na čijem je čelu imala težak početak jer ih je odmah dočekao štrajk budžetskih korisnika, ali da su uspjeli isplatiti jednokratnu pomoć na vrijeme iako su rokovi bili veoma kratki.  “Odmah na početku sam povukla finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja koji je ponudila prethodna Vlada. Željeli smo ga analizirati i plan koji smo mi predložili je uvećan kao što je uvećan i kompletan budžet za nekih 10-ak procenata. Sa predstavnicima sindikata smo održali niz sastanaka i naša je intencija da sredinom godine povećamo plate budžetskim korisnicima. Naše opredjeljenje je transparentnost u radu što se najbolje vidi upućivanjem revizorskih izvješataja u Skupštinsku proceduru”, kazala je Mehmedić.

Premijerka Mehmedić je dodala da su do sada održali niz sastanak sa međunarodnim organizacijama s ciljem implementacije projekata prije svih energetske efikasnosti. Također, u prvih 100 dana rada Vlade upriličen je prijem za sve gradonačelnike i načelnike, te obavljena posjeta većim gradovima i općinama čiji je cilj izgraditi partnerske odnose. “Ministarstva marljivo rade na pripremi programa do sredine aprila i nakon njihovih usvajanja biće raspisani javni pozivi”, zaključila je Mehmedić.

Nakon premijerke, ministri su pojedinačno izlagali šta je to sve urađeno u prvih 100 dana rada i može se zaključiti da je ovaj saziv Vlade ZDK izuzetno aktivno počeo svoj mandat. (N.G.)