Danas će biti deblokiran račun RMU Zenica

Na poziv gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, danas je u Gradskoj upravi održan sastanak vezan za iznalaženje rješenja za aktuelnu situaciju u Rudniku mrkog uglja Zenica.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Elektorprevrede BiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, zeničkog Rudnika, te Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, kao i Sindikata zeničkog Rudnika. “Ispoštovaću zaključke Sindikata rudara i Gradskog vijeća i dajem rok do 10. maja ove godine Elektorprivredi BiH, Rudniku mrkog uglja i Gradskoj upravi Zenica da potpišu sporazum o izmirenju duga”, izjavio je nakon sastanka gradonačelnik Fuad Kasumović.

Po njegovim riječima račun zeničkog Rudnika biće deblokiran danas, a ako sporazum ne bude potpisan u datom roku, Grad Zenica će ponovo 11. maja blokirati račun Rudnika.

Grad Zenica zapravo potražuje isplatu zaostalog duga za kamate po osnovu duga za komunalno gradsko zemljište, a glavnica duga isplaćena je prije nešto više od dvije godine. “Ja štitim imovinu ovog Grada i imam obavezu prema svim građanima Zenice, jer to su pare građana Zenice i ja to moram naplatiti, a radi se o dugu iz 2005. 2006. i 2007. godine i dosad smo 16 ugovora i sporazuma potpisali sa zeničkim Rudnikom, kao dijelom Koncerna Elektroprivrede i njedan nisu ispoštovali do danas, a nije tačno da rudari nisu platu primili zbog blokade računa zeničkog Rudnika, jer na njihovom računu nema nijedna marka, naglasio je gradonačelnik Kasumović, poručujući rudarima i Sindikatu da se izbore da ih ne pljačkaju, te da Grad Zenica ciljano ne naplaćuje koncesiju Rudniku da bi on opstao i da bi pomogli rudarima, tvrdeći takođe da se spinovanjem problem Elektroprivrede i Vlade FBiH prebacuje na Grad Zenica”, dodao je Kasumović.

“Mi smo se borili za uslove u kojima je moguće rudarima isplatiti platu i pokrenuti proizvodnju u zeničkom Rudniku, tako da danas imamo ono što smo cijelo vrijeme podržavali, realizaciju zaključaka Gradskog vijeća Zenica i to pozdravljamo, a to nam je u ovom trenutku minimum, koji nam je bio potreban i maksimum, koji smo mogli imati, a Vlada FBiH, Elekrtroprivreda, Rudnik i Gradska uprava imaju 40 dana rok i valjda imaju dovoljno znanja, umijeća i pameti da kreiraju prihvatljivo rješenje za sve, a po pitanju obaveze Rudnika na ime zateznih kamata, koje Rudnik ima prema Gradskoj upravi”, kazao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Ja se nadam da bi plata mogla biti danas, a čim inspekcija i inženjeri, nakon pregleda, utvrde da je rad u jamama RMU Zenica siguran nakon dužeg prekida, mi ćemo nastaviti rad u njima“, kaže Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata radnika RMU Zenica. (V.J.)