Obilježena godišnjica HVO-a u Zenici

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Podružnica Zenica, jučer je prigodnim programom obilježila godišnjicu od osnivanja HVO-a.

Prigodnim programom na Središnjem spomen-obilježju na gradskom groblju Crkvice u Zenici, u prisustvu porodica stradalih i članova pomenute Udruge položeni su vijenci, zapaljene svijeće i odata počast svim poginulim, nestalim i umrlim braniteljima HVO-a sa područja Zenice.

„Hrvatsko vijeće odbrane utemeljeno je na današnji dan, ali je ratni put HVO-a  krenuo mnogo ranije, 1991. godine u selu Rano, u 9. mjesecu napadom na selo Rano. HVO je bio organiziran u četiri operativne zone, imalo je prisložene postrojbe i mnogo brigada i pukovnija koje su dejstvovale tokom Domovinskog rata“, istakao je Željko Ljubanić, predsjednik Odbora Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Podružnica Zenica.

Prema riječima našeg sagovornika tokom Domovinskog rata poginulo je 6.500 pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane.

„Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata je temeljna zadaća da se sjetimo svih značajnih obljetnica, da se okupimo i  sjetimo se naših poginulih suboraca i svih slavnih bitaka u kojima smo sudjelovali“, kazao je Ljubanić.

Godišnjica osnivanja Hrvatskog vijeća odbrane od 3.-5. aprila bit će obilježena u 44 grada i općine u BiH, naveo je naš sagovornik. (M.H.)