Hukić: Upućivali smo molbu za otpisivanje zateznih kamata, ali su naši apeli ignorisani

FOTO: Zenicainfo.ba

Direktor Rudnika mrkog uglja Zenica Mensur Hukić uputio je poziv gradonačelniku Zenicu da izvrše deblokadu računa kako bi izvršili isplatu plate i toplog obroka rudarima. Hukić je naveo kako je RMU Zenica više puta upućivala molbu za otpisivanje zateznih kamata, ali da su njihovi apeli ignorisani.

Naveo je i kako je RMU Zenica aplicirao na javni poziv za otpisivanje zateznih kamata, ali da nisu dobili odgovor.

“Iako su objavljeni uslovi za oslobađanje od obaveze plaćanja zatezne kamate bili opšti i jedinstveni, postavljeni za sva pravna i fizička lica, bez izuzetaka i posebnih okolnosti koji isključuju ponuđenu mogućnost oslobađanja, Grad Zenica po prijavi na javni poziv RMU Zenica, iako je ispunjavao uslove, nije se očitovao i time je prećutno izuzeo rudnik od oslobađanja plaćanja zatezne kamate i time diskriminirao RMU Zenica”, rekao je Hukić.

Problem do danas nije riješen i Grad Zenica blokira račun na iznos od preko tri miliona KM. Rudari su u štrajku, a prošle sedmice su izašli i na ulicu. Jučerašnji sastanak u Vladi FBiH nije urodio plodom jer se gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović nije pojavio.

“I ovom prilikom pozivam gradonačelnika da deblokira račun RMU Zenica da možemo izvršiti isplatu plate i toplog obroka uposlenicima i da izvrši otpis zateznih kamata jer ima pravni osnov. Osnovni razlog zašto RMU Zenica nije isplatio platu rudarima je što imamo blokadu od tri miliona KM od Grada Zenica. Sredstva za plate imamo”, dodao je Hukić.

Iako su i rudari trebali održati danas konferenciju za novinare, jutros su saopćili kako ipak neće jer je gradonačelnik Grada Zenica za sutra, 05. aprila pozvao rukovodstvo Uprave Rudnika mrkog uglja „Zenica“ u Zenici i Sindikalne organizacije Rudnika mrkog uglja „Zenica“ u Zenici na sastanak na kojem bi se riješilo pitanje deblokade računa. (N1)