Zenički rudari protestovali pred Gradskom upravom Zenica i Upravom RMU Zenica

Velika grupa rudara, Sindikalni odbor Rudnika mrkog uglja Zenica na čelu sa predstavnicima Sindikata radnika RMU Zenica, Saveza sindikata rudara Federacije BiH i komorata iz ostalih rudnika, koji posluju u koncernu Elektroprivrede BiH danas su od 10 sati protestvovali pred zgradaom Uprave RMU Zenica i pred zgradom Gradske uprave Zenica.

Tražili su sastanak sa gradonačelnikom, Fuadom Kasumovićem, da pokušaju dogovoriti deblokadu računa Rudnka kako bi primili zaostalu februarsku platu i topli obrok. Do jedanaest sati, do kada su dali rok, niko im se nije obratio iz Gradske uprave.

“Za sutra rudari najavljuju jednosatni štrajk upozorenja od sedam do osam sati ujutro u svih sedam rudnika u sastavu koncerna Elektroprivrede BIH, ako se ništa ne promijeni u toku dana i sutra ujutro, realno je očekivati da taj štrajk upozorenja preraste u generalni štrajk”, rekao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine. Sindikalni odbor Rudnika mrkog uglja Zenica nastavlja štrajk glađu, dok se ne riješe svi zahtjevi rudara, a prije svega redovna isplata plata i toplog obroka (T. Bajramović)