Borba bivših radnika firme “21. decembar” iz Zenice traje 14 godina

Ugostitetljsko trgovačko preduzeće “21. decembar” iz Zenice je 2014. otišlo u stečaj, a borba bivših radnika za rješavanje njihovih zahtjeva i statusa traje od 2009. godine.

Danas su se ponovo okupili ispred hotela “Rudar” i govore da su prevareni, jer ih, prema tadašnjem dogovoru, Rudnik Zenica nije zaposlio, a od 2014. godine im nisu uplaćeni doprinosi. Prije sedam dana su najavljivali proteste pred zgradom Vlade Zeničko-dobojskog kantona i angažovanje advokata, jer sudbina 18 bivših radnika još uvijek nije riješena. Od ukupno 54 radnika, tridesetak je otišlo u penziju ili je zaposleno u Rudniku. Obećavano im je mnogo, a ispunjeno veoma malo.

Obećano nam je da ćemo biti riješeni i zbrinuti. Kada smo bili pred Vladom Federacije BiH, mi smo čak gore sedam dana boravili pod šatorskim naseljem i onda su nas pozvali sve i rekli da će biti riješeno, a u stvari oni su jedan dio radnika, koji je bio sposoban prebacili u Rudnik, jedan dio je po nekom njihovom planu bio da ostane, manji broj, koji bi mogao da živi od rada svog u Hotelu “Rudar” i na kraju po stečajnim tim zakonima i pravilima, rečeno nam je, da ćemo biti riješeni prodajom Hotela. Hotel se prodao, prodala ga je Porezna uprava, nas niko nije obavještavao, mi smo to saznali preko medija i došli smo ovdje da se okupljamo i to ćemo raditi i ubuduće i ići i pred zgradu Kantona, jer imamo ovdje papir da je osnivač država i Opština, a od Opštine je uzeto na Kanton pod nekim nepoznatim uslovima i riješenjima.To je znači faktički smišljeno već unaprijed da se oduzme imovina od nekadašnjeg OUR-a ugostiteljstva prema Rudniku i formira nova frima “21. decembar”, izjavio je za Zenicainfo, Senad Delić, zastupnik bivših radnika preduzeća “21. decembar” u Zenici.

Ovo preduzeće, kao ugostiteljsko-trgovinsko-turističko društvo, ranije je poslovalo u okviru RMU Zenica. Nakon rata preduzeće je izdvojeno, a 2006. godine kao njegov osnivač postala je kantonalna vlada. Do 2010. uspješno je poslovalo, nakon čega dolazi do problema, koji su doveli do  stečaja 2014. godine.Nekoliko vlada i premijera Federacije Bosne i Hercegovine i Zeničko-dobojskog kantona su učestvovali u rješavanju statusa tadašnjih radnika “21. decembra” do konačnog gašenja i likvidacije ovog, nekad uspješnog zeničkog preduzeća. (T. Bajramović)