Počinje imunizacija protiv HPV virusa u Zenici

S ciljem provođenja Pilot programa imunizacije protiv HPV infekcije u 2022./2023. godini, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u toku 2022. godine pokrenuo je proceduru nabavke vakcina protiv HPV-a, u sklopu Programa obveznih imunizacija. 

Prema riječima ministrice zdravstva ZDK Tanje Radoš Kosić imunizacija protiv HPV infekcije u ovome kantonu počinje u mjesecu martu, a u međuvremenu je provedena edukacija svih zdravstvenih radnika uključenih u proces imunizacije te pripremljen zdravstveno-promotivni materjial, neophodan za edukaciju i informisanje roditelja.

Programom imunizacije protiv HPV infekcije u 2022./2023. godini, vakcina protiv HPV-a je namijenjena djevojčicama u osmom razredu osnovne škole. Djevojčice će primati dvije doze vakcine u razmaku od šest mjeseci.  Zeničko- dobojski kanton dobit će 300 doza vakcine protiv HPV infekcije za 150 djevojčica sa područja grada Zenice”, kazala je ministrica Tanja Radoš Kosić.

Prema podacima Ministarstva zdravstva ZDK u BiH je registrirana četverovalentna vakcina koja pruža zaštitu od bolesti uzrokovanih HPV-om tipa 6, 11, 16 i 18., odgovornih za nastanak spolnih bradavica i karcinoma grlića maternice.

Vakcinacija štiti djevojčice od tipova HPV-a koji su odgovorni za 70% slučajeva raka grlića materice u bilo kojoj dobi života. Međutim, treba istaknuti da su redovni PAPA skrininzi izuzetno bitni, kako za nevakcinisane tako i za vakcinisane žene, zato što HPV vakcina štiti od većine oblika karcinoma grlića materice, ali ne od svih. Vakcinacija i redovni pregledi u kombinaciji daju pouzdanu zaštitu od raka grlića materice“, naglašava Radoš Kosić, napomenuvši da osoba koja se vakciniše prije nego što postane seksualno aktivna bit će zaštićena od najčešćih i najopasnijih tipova virusa, te ujedno neće prenositi virus drugima.

Treba spomenuti da su humani papiloma virusi grupa DNK virusa i svi su vrlo zarazni. Poznato je više od 150 različitih tipova HPV-a, od kojih se preko 40 tipova prenosi spolnim putem te mogu inficirati genitalne dijelove muškaraca i žena te sluznicu usta i grla. Iako većina HPV infekcija ne izaziva simptome i povlači se spontano, može doći do trajne infekcije HPV-om. Kod žena, trajna infekcija sa specifičnim tipovima HPV-a (najčešće HPV-16 i HPV-18) može dovesti do prekanceroznih lezija koje, ako se ne liječe, mogu napredovati u karcinom grlića maternice.

Mišljenje struke je da je HPV toliko uobičajen i raširen virus da će skoro svaka spolno aktivna osoba bar jednom u životu biti zaražena nekim od tipova HPV virusa, koji se prenosi seksualnim putem i naročito je raširen među mladim ljudima u dobi do 25 godina. (M.H.)