SDA ZDK-Dnevni razgovori sa liderima političkih stranaka

Stranka demokratske akcije Zeničko dobojskog kantona vodi dnevne razgovore sa liderima pojedinih političkih stranaka oko eventualne nove većine i rekonstrukcije Vlade,pri čemu sa nekim subjektima nije niti će pregovarati,potvrdio je na današnjoj pres konferenciji Miralem Galijašević,predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK.

Čekamo rasplet situacije na federalnom nivou i shodno stavu centrale SDA da se sve radi u paketu,što uključuje nivo Federacije i Kantona,tako će se i odvijati naredne aktivnosti,najavio je Galijašević.

Stranka demokratske akcije Zeničko dobojskog kantona iznova je upozorila da je nova kantonalna Vlada,potvrđena od skupštinske većine krajem decembra prošle godine neustavna i nezakonita, te će stoga insistirati na proslijeđivanju apelacije prema Ustavnom sudu Federacije BiH.

Umjesto Zakonom predviđenog omjera od 7 Bošnjaka,i po dva člana iz reda Hrvata i Srba,novu Vladu čini 6 Bošnjaka, 3 Hrvata i 2 predstavnika Srpskog naroda,ukazano je na današnjoj pres konferenciji SDA ZDK.

U slučaju da apelaciju ne proslijedi jedini ovlašteni apelant,premijerka ZDK,to može učiniti trećina kantonalnih zastupnika ili federalni premijer.

-Istrajat ćemo u pravnoj borbi dokazivanja da je aktuelna Vlada ZDK neustavna i nezakonita i to na štetu najbrojnijeg naroda-Bošnjaka,naglasio je Alija Ogrić,predsjednik Kluba SDA u Skupštini ZDK.

Povodom stavova izrečenih na ovosedmičnoj pres konferenciji premijerke ZDK, Amre Mehmedić i ministrice finansija,Dženane Čišija,oko presjeka finansijskog poslovanja ZDK, SDA poziva novu Vladu da nastavi rad na dobrobit svih građana.

Drago nam je da je u prvom dijelu pres konferencije realno sagledano stanje sa budžetom,ali se onda otišlo u drugom pravcu iznošenjem kvalifikacija o unutrašnjem i vanjskom dugu,kamatama i drugim podacima koji unose nemir u javnost,istakao je Miralem Galijašević,predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK.

-Moja je politička procjena da bi to mogao biti alibi,odnosno uvod priče nove Vlade u pregovorima sa sindikatima o potrebi kresanja plaća,cijeni Galijašević.

Kantonalni zastupnik SDA i bivši premijer Mirnes Bašić je podsjetio da su u mandatu bivše Vlade servisirane sve obaveze bez kašnjenja,nije bilo protesta ispred Kantona,stipendijama su obuhvaćeni svi koji ispunjavaju formalne uslove,uvedena je egnzistencijalna naknada,a plate prosvjetnih radnika u ZDK su najveće u Federaciji BiH.

Prošla 2022. godina okončana je sa suficitom od 5,5 miliona KM i to niko ne može osporiti,kazao je Bašić poručivši sindikatima da,obzirom na projekcije budžeta ZDK za 2023. godinu,traže i trebaju dobiti osnovicu plate od 385 maraka,kao u FBiH.  (Š.B.)