Broj oboljelih od gripe i viroza u porasu

Svakodnevno raste broj oboljelih od respiratornih infekcija u našoj zemlji, ali i gripe. Sve je više pacijenata i u zeničkom Domu zdravlja koji traže liječničku pomoć zbog simptoma poput kašlja, povišene temperature i malaksalosti.

“Najčešće su infekcije gornjih respiratornih puteva. To su akutne virusne ifekcije, uglavnom prehlada, hunjavice, upala grla”, kazala je Prim. doc. dr. sc. med Subhija Prasko.

Ističe da za sada u Domu zdravlja Zenica laboratorijski nije potvrđena epidemije gripe, iako postoje sporadični slušajevi kliničke slike kod pacijenata koja upućuje na gripu. Ljekari apeluju građanima da se jave za pomoć ljekara nakon što se kašalj i temperatura zadrže duže od tri dana i kada temperature prelazi 38, kako ne bi stvarali gužvu i na taj način dodatno širili viruse. “Mi uglavnom svojim pacijentima nastojimo objasniti da ne moraju odmah dolaziti u ambulantu čim se pojavi blaga temperature, imaju hunjavicu, blagu grlobolju i kašalj. Nije to ništa alarmantno, traje tri do četiri dana ”, naglašava dr. Prasko.

U BiH se u posljednjem periodu bilježi nagli porast i streptokoknih infekcija, kojih ni građani Zenice nisu pošteđeni.

“Zabilježeni su slučajevi skarlatine, to je streptokokna infekcija. Imamo popriličan broj djece sa gnojnim anginama”, potvrdila je Prasko.

Budući da univerzalnog lijeka protiv gripe nema, kao što se ni virusne reakcije ne mogu spriječiti, tu prevencija ima glavnu ulogu, koju preporučuju ljekari.

“To je uglavnom simptomatska terapija. Piti dosta tečnosti, hidrirati se, izbjegavanje kontakta, što je jako bitno. Savjetujemo da djeca koja su prehlađena i imaju temperaturu  ne idu u školu dva- tri dana”, preporučuje dr. Prasko.

Kada je u pitanju vakcincija protiv sezonske gripe, u Domu zdravlja ističu da vakcina više nema, te da je kontigent od oko 1000 doza koliko dobiju na godišnjem nivou već iskorišten, a da sama prevencija od virusa i gripe igra ključnu ulogu. (M.H.)