Briga o Zejfi i njenom sinu još traje

Nakon pisanja medija i brze reakcije nadležnih, Centra za socijalni rad i Gradske uprave prije desetak dana, Zejfa Mališ i njen sin smješteni su u topli stan u naselju Radakovo u Zenici. Njihovim smještajem u stan nije završila briga o njima. Naprotiv, nastavljena je i još uvijek traje.

Prije toga spavali su danima na klupi na Kamberovića polju u centru Zenice. Tu su se i hranili a osnovne fiziološke potrebe obavljali su u trgovačkom centru u neposrednoj blizini.

Centar za socijalni rad Zenica je u proteklih deset dana nastavio brigu o Zejfi i njenom sinu opremajući ih sa osnovnim potrepštinama za jedan normalan život u novom smještaju za narednih nekoliko mjeseci.

“Nakon što je Zejfa smještena u stan u Radakovu mi smo nastavli da pratimo situaciju i dešavanja za tu porodicu. Ono što treba reći je da je javnost reagovala ekspresno, da su odmah porodici stvorili sve što je potrebno za svakodnevni život. Znači kućne potrepštine, uređaji, i sve, faktički sada Zejfa ima na korištenje u tom stanu. Radili smo na tome da sve papire do kraja prebacimo u Centar za socijalni rad Zenica iz Sarajeva, što je učinjeno, tako da sad Zejfa može da ostvaruje i da očekuje prava kao svi ostali građani Zenice koje koriste u skladu sa zakonom”, izjavio je za Zenicainfo, Muamer Mehić, direktor Centra za socijalni rad Zenica.

Na konstataciju reportera Radio – televizije Zenica, Taiba Bajramovića da, “Zejfa i njen sin nisu jedini slučajevi, vjerovatno takvih slučajeva ima još”, direktor Mehić kaže, “Pa vjerovatno ima. Mi smo imali poslije te informacije u javnosti veliki broj dopisa od strane sugrađana koji su nas informisali tako da smo malo dobili drugu “krvnu sliku” na terenu. Svima smo izašli na teren, skenirali situaciju i evo pokušavamo da riješimo sve te probleme”.

Direktor Centra poziva sve građane da u slučaju da vide slične ili iste slučajeve da odmah kontaktiraju Centar za socijalni rad koji je nadležan da takve slučajeve zbrine, odnosno skloni sa ulice i osigura im adekvatnu pomoć u skladu sa pozitivnim zakonskim mjerama.(T.B.)