Vlada ZDK će rješavati problem iznajmljivanja prostora Željezare Zenica u stečaju u idući ponedjeljak

Vlada ZDK će u naredni ponedjeljak rješavati problem u vezi sa ugovaranjem zakupa prostora bivšeg Stacionara u vlasništvu Željezare Zenica u stečaju koji koriste Kantonalna bolnica Zenica i JU Zavod za medicinu rada i sportsku medicine.

Vlada ZDK je tražila od mene, danas, da potvrdim da će biti kod premijerke Vlade u ponedjeljak u 13:00 sati sastanak na tu temu sa svim zainteresovanim licima direktorima obje firme, predsjednicima Upravnih odbora i Ministrice zdravstva”, izjavio je ekskluzivno za Zenicainfo Mirza Jarić, stečajni upravnik Željezare Zenica u stečaju.

Višemjesečni pregovori između Željezare Zenica i Uprava Kantonalne bolnice Zenica i JU Zavod za medicinu rada i sportsku medicine koji koriste prostore bivšeg željezarskog stacionara zapeli su u definisanju i dogovoru oko cijene kvadratnog metra iznajmljenog prostora.

Oni su prvo ponudili, u prvom prijedlogu, tri KM sa PDVom. To je stvarno ponižavajuće za onolike dvije zgrade, dva puta po tri marke sa PDV- om što bolnica dok je iznajmljivala parking naplaćivala po marku za pola sata, znači sa sat i po u toku jednog dana oni su naplaćivali ono što su nama nudili za mjesec dana. To je na štetu radnika i grada i budžeta tako da to nismo mogli prihvatiti. Onda su ponudili vrijednost, odnosno cijenu pet maraka sa PDV – om što također nije odgovaralo jer je naš cjenovnik osam maraka po kvadratu. Mi nismo na to pristali”, rekao je Mirza Jarić, stečajni upravnik Željezare Zenica u stečaju. (T. Bajramović)