Novi soj koronavirusa

U zemljama našeg okruženja prisutna je nova varijanta koronavirusa, tzv. kraken virus, koji je dosad izolovan u Rumniji, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj itd.

Kraken virus je kombinacija dva soja COVID-19 virusa i nešto je blaži od prethodnog omikron virusa, ali je njegova karakteristika veoma velika brzina širenja, jer kada se pojavi prvi slučaj ovaj virus već za tri do četiri sedmice preuzme potpuni primat, te će biti jako teško kontrolisati ga i ograničiti u budućnosti“, navodi primarijus doktor Ednan Drljević, BH infektolog.

Po njegovim riječima najvjerovatnije je da je ovaj virus već prisutan i na našem prostoru ili bi se u brzom vremenskom periodu mogao očekivati i ovdje, obzirom na češća putovnja ljudi tokom prethodnih novogodišnjih i vjerskih praznika.

I dalje se u zdravstvenim ustanovama moraju nositi maske, održavati distanca među ljudima, te obavljati dezinfekcija ruku, a kako bi se donekle usporilo širenje kraken virusa, ove mjere kao zaštitu trebale bi provoditi i starije i osobe, koje već imaju oslabljen imuni sistem, pogotovu tamo gdje ne mogu poštovati distancu“, navodi primarijus doktor Drljević, preporučujući i treću vakcinaciju onima koji je do sad nisu obavili. (V.J.)