Osnovan Biciklistički savez Federacije BiH

Osnivačka Skupština biciklističkog saveza Federacije Bosne i Hercegovine održana je 16. januara u prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, a utemeljilo ga je čak 15 klubova iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Biciklistički savez Federacije Bosne i Hercegovine formiran je 16. januara 2023. godine Osnivačkom skupštinom koja se održala u Sarajevu. Skupštini su prisustvovali delegati iz 15 klubova. Za sve bicikliste ovaj datum bit će upamćen i kao prekretnica u jačanju biciklizma kao sporta, te postavljanju čvrstih temelja za krovnu instituciju u biciklizmu, Biciklistički savez Bosne i Hercegovine. Sjedište Federalnog biciklističkog Saveza bit će u Mostaru. Za predsjednika saveza izabran je Emir Vučijak. Jedan od šest članova Upravnog odbora je i najbolji BH biciklista zeničanin Vedad Karić. U Upravnom odboru su još: Blaženka Kustura, Tarik Imamagić, Dejan Slavuljica, Amar Njemčević i Toni Zorić.

Na osnivačkoj Skupštini bio je prisutan i sam predsjednik Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine, Toni Zorić, koji je između ostalog izjavio sljedeće:

“Posebno sam sretan i radostan na današnji dan i ovo je nešto što već dulje vrijeme zagovaramo. Osnivanjem Biciklističkog saveza na razini Federacije BiH dodatno ćemo osnažiti biciklističku scenu koja je već moram kazati poprilično velika i snažna. Otvara nam se mogućnost apliciranja na natječajima kod resornih ministarstava za organizacije Liga na razini Federacije, za trening kampove i rad sa najmlađim naraštajima, za organizacije edukativnih radionica i još mnnogo toga, a sve kroz potporu i suradnju sa našom krovnom institucijom, a to je Biciklistički savez Bosne i Hercegovine”, zaključio je Zorić. (M.P.)