Višestruko nagrađivana predstava „Kuća“ sutra u BNP-u

Višestruko nagrađivana predstava „Kuća“ autora Benjamina Hasića, u režiji Alena Šimića i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će izvedena u srijedu, 14. decembra u 19.30 sati na matičnoj sceni u Zeničkom pozorištu.

Od svoje premijerne izvedbe početkom aprila, predstava je nagrađena sa čak petnaest nagrada na tri pozorišna festivala u Jajcu, Brčkom i Zenici.

Autor teksta Benjamin Hasić je o predstavi izjavio sljedeće: „Prateći priču o dva brata i ljudima iz njihovog okruženja, uočavamo da osjećaj pripadnosti određuje pristup svijetu. Mlada generacija, kojoj, usput budi rečeno, pripadaju autor dramskog teksta i reditelj predstave ‘Kuća’, zbog niza historijskih okolnosti, u potpunosti je otuđena od vlastitog života i zajednice u kojoj živi. Cilj ekipe koja je kreirala predstavu bio je da tu otuđenost prikaže pozorišnim sredstvima. Priča je dekonstruisana i rasparčana, prostor je simobličan i minimalan, tempo radnje i igre je hiperaktivan i stvara osjećaj nelagode. Dramaturški, rediteljski i glumački postupci i rješenja su tu sa jednim ciljem: da se prikaže kako mi ne cijenimo sebe, što vodi do toga da ne cijenimo druge, a sve to u konačnici stvara haos. Taj haos se ogleda u privatnim životima, ali i društvu uopće.“

U predstavi igraju: Zlatan Školjić, Saša Handžić, Selma Mehanović, Tamara Miličević-Stilić, Anđela Ilić i Benjamin Bajramović. Za scenografiju i kostimografiju predstave je bila zadužena Sabina Trnka, za muziku Mirza Rahmanović Indigo, a za scenski pokret Thomas Steyaert.