Udruženje “Romane asva” nabavilo udžbenike za učenje romskog jezika, kulture i historije

“Uz pomoć Ministarstva za ljudska prava BiH i Ambasade Srbije u BiH zeničko udruženje „Romane asva” je uspjelo doći do udžbenika za učenje romskog jezika kulture i historije po programu Republike Srbije”, riječi su predsjednika ovog udruženja Ramiza Šuvalića, koji nastavlja.

Kontaktirali smo ambasadu iz prostog razloga jer su u Srbiji u 42 škole izučava Romski jezik, kultura i istorija kao fakultativni predmet i bila nam je namjera da dok Pedagoški zavod i Ministarstvo obrazovanja ne pronadju model za naš jezik izučavamo ga kroz naše udruženje kroz kurseve romskog jezika.

Svjesni smo da postoje različitosti u udžbenicima koje ćemo prilagoditi našim potrebama u ZDK gdje budemo organizovali kurseve. Predsjednik je istakao da 1.500 Roma koji su članovi Udruženja Roma ” Romane asva” uz Zenice do sada nisu imali ovako ozbiljan pristup osnovnim znanjima o Romima a to su jezik kultura i historija našeg naroda. Takodje po popisu iz 2013.g. smatra se da u ZDK živi nepunih 6.000 Roma, ali po našim procjenama smatramo da se radi o populaciji više od 10 o 15 hiljada Roma. Naravno, da ovaj za nas veliki pomak ne bi se desio da nije bilo vrlo agilnih ljudi uposlenika ministarstva za ljudska prava BiH, posebno gospodje Salihe Djuderija, ali i Ambasade Republike Srbije u Bosni i Hercegovini koja nam je putem svojih kanala omogućila da dodjemo u posjed ovih udžbenika. (G.J.)