Pismena iz prošlosti – slovarica Bosančice autorice Lejle Agić

Pismena iz prošlosti – slovarica Bosančice autorice Lejle Agić naziv je zanimljive knjige objavljene prije nekoliko dana a izdavač je Muzej Grada Zenice.

Riječ je o slovarici namijenjenoj djeci uzrasta od prvog do petog razreda osnovne škole a cilj je kroz bojenje i vježbanje učiti staro, izvorno bosansko pismo iz srednjeg vijeka kojim su pisali bosanski kraljevi, vojvode i vitezovi. “Ideja je nastala u doba korone kada smo bili potpuno zatvoreni. Kako bismo održali komunikaciju sa svojim korisnicima, a posebno najmlađim kroz razne zanimljive ideje svakodnevno putem naše facebook stranice učili smo Bosančicu. Sada smo to samo objedinili na jedno mjesto i objavili. Zapravo je ovo produkt onoga što Muzej Grada Zenice radi već godinama kroz radionice sa djecom”, ističe Lejla Agić, autorica ove slikovnice.

Izdavačka djelatnost Muzeja Grada Zenice potpuno je posvećena mladima, a posebno forsiramo izdavačku djelatnost Tragovima bosanskog kraljevstva. “Onima kojima se obraćamo želimo da pišu o našoj prošlosti, da je promovišu, revitaliziraju i da budu involvirani u kompletan proces promocije naše državnosti zajedno sa Muzejom”, kazao je Adnadin Jašarević, direktor Muzeja. (B.D.)