Zenička „Medica“ kampanjom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

„Medica“  Zenica i ove godine daje doprinos u obilježavanju Globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Dani aktivizma započeli su danas, obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Prema statistikama Udruženja „Medica“ u posljednje dvije godine je u njihovoj sigurnoj kući smješteno preko 150 osoba zbog nekog oblika nasilja, a na stotine je poziva na njihvov  SOS broj 1265.  A nezvanične su statistike, kada je riječ o femicidu, da je od 2017. godine više od 60 žena ubijeno od strane svojih partnera, zloupotrebom moći i traženjem pokoravanja.

Prema riječima Sabihe Husić, direktorice „Medice“, od danas pa sve do 10. decembra realizovat će niz aktivnosti u saradnji sa nadležnim institucijama, ustanovama i partnerskim organitzacijama s ciljem podizanja svijesti i edukacije o zaštiti žena i djece žrtava nasilja te njegove prevencije.

„Prije svega pozivamo građane i građanke da ako primijete nasilje bilo kojeg oblika da prijave, jer to je krivično djelo. Danas ćemo kroz komunikaciju sa građanima približiti mehanizme zaštite i prijave nasilja“, kazala je Husić.

Husić napominje da će danas i u ruralnim sredinama Neformalna mreža žena na području ZDK obilježiti prikladnim programima i radionicama Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, te poslati glasnu i snažnu poruku kada je u pitanju borba protiv nasilja.

„Tek kada žena postane ravnopravna i ekonomski neovisna u ovome društvu, možemo govoriti o nultoj toleranciji na nasilje nad ženama“, poručila je Husić. (M.H.)