Od doma u kojem je živjela, ostalo samo zgarište

Zinka Pilavdžija, 86-ogodišnja starica ostala je bez svog doma u Trgovišću usljed požara koji je izbio u kući u kojoj je živjela.  Na sreću, njen život nije ugrožen, zahvaljujući pravovremenoj intervenciji Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica, ali je od kuće ostalo samo zgarište.

Nana Zinka nema niti jednog bliskog člana porodice, iznemogla od bolesti sa kojom se bori, živi u nadi da će se naći dobri ljudi koji će joj pomoći da obnovi svoj uništeni dom. Prisječajući se traume koju je preživjela tokom nesreće, ne krije suze u očima.

-Ja sam imala veći gubitak od ovog. Izgubila sam muža. On mi je bio i otac i mati i brat. Sada sam ostala kao drvo okresano. Nemam više ništa. Nemam čaše, šoljice, nemama ni kuhinju, ni krevet, nemam ni para“, žali nam se Zinka.

-Cijeli svoj život nana Zinka je vodila brigu o svojim najmilijima i o onima kojima je pomoć bila potrebna,  a danas je ostala sama, bez igdje ikoga, i sa uspomenom na neke sretnije dane. O sebi ne može brinuti sama, ostala je nedavno i bez muža i sina jedinca. Došao je dan kada njoj treba pomoć dobrih ljudi. „I ja sam pomagala cijeli svoj život onima kojima je to bilo potrebno. molim sve ljude koji mogu da sada pomognu meni, jer nemam više ništa“, apeluje Zinka.

Akciju za prikupljanje pomoći za obnovu Zinkinog doma pokrenula je MZ Trgovišće, i kako kaže njen predsjednik Almir Muco, pomoć je već počela pristizati.

Ovom prilikom pozivam sve mjesne zajednice i gradonačelnika Fuada Kasumovića da pomognemo ovoj starici, jer ne znam kako će dočekati zimu. Pošto nana nema telefon, jer je izgorio, ko god je u prilici pomoći može pozvati mene na broj 061/ 703-981, a ja ću doći lično po svakoga ko htjedne pomoći“, ističe Muco.

Ovoj dobroćudnoj starici trenutno krov nad glavom pružila je njena komšinica Džana, dok Zinkin dom ne bude obnovljen. Mi apelujemo na sve ljude dobre volje u nadi da će pomoći  kako bi uspješno bila  prikupljena sredstva za novi dom ove iznemogle starice, u kojem će bez straha dočekati zimu. (M.H.)