„Siročad“ ove sedmice u Zenici i u Banjoj Luci

Predstava „Siročad“ prema tekstu Dennisa Kellyja, u režiji Ivana Plazibata i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica ove sedmice bit će izvedena na matičnoj sceni u zeničkom BNP-u i u Banjoj Luci u okviru 14. međunarodnog festivala glumca „ZAPLET“.

Zenička publika ovu predstavu ima priliku pogledati već sutra, 25. oktobra u 19.30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, dok će ista predstava imati svoje festivalsko izvođenje u Banjoj Luci u srijedu, 26. oktobra u 20 sati u Gradskom pozorištu „Jazavac“ Banja Luka.

Dramaturginja Nedžma Čizmo je o predstavi izjavila: „Važna tema u komadu jeste nasilje. Tekst i predstava propituju ima li za nasilje opravdanja, kako nasilnici razmišljaju, dokle mogu ići. Postoji li uopće dobar čovjek? Mogu li situacija i sklop okolonosti od svakoga napraviti lošeg čovjeka? Autor postavlja veoma jasan kontrast između vanjskog i unutarnjeg svijeta. Vanjski svijet u Kellyjevoj drami djeluje kao postapokaliptično mjesto gdje su fizički obračuni svakodnevnica, prostor u kojem vladaju ulične bande i prosječnom čovjeku nije zamislivo ni kročiti vani. S druge strane, dom likova Helen i Dannyja predstavlja oazu sigurnosti i mira, te likovi (koji su u potpunosti upoznati sa pravilima vanjskog svijeta) moraju sami odrediti do koje granice će pustiti vanjski svijet da prodre u njihov dom i može li se uopće postaviti ta granica.“ U predstavi igraju: Zlatan Školjić, Snežana Vidović i Enes Salković. Scenografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a kostimografiju Lejla Hodžić. Kompozitor predstave je Petar Biblija, a izbor muzike potpisuje Ivan Plazibat. Lekturu potpisuje Merima Handanović, a inspicijent u predstavi je Abidin Čolaković.

Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica