Otvoren adrenalinski park na Smetovima

Na zeničkom izletištu Smetovi danas je otvoren dječiji adrenalinski park, čiji je nosilac Savez izviđača Grada Zenica.

Dužina adrenalinskog parka je 80 metara, a smješten je u neposrednoj blizini Doma izviđača – Radio amatera i Eko kuće Smetovi. U sklopu parka su postavljeni različiti mostići odnosno prepreke, između drveća prirodno raspoređenog na određenom prostoru ili u šumi. Visina mostića je od 80 do 120 cm, što omogućava korištenje parka za djecu uzrasta od četiri do 10 godina uz roditeljsku brigu i bez korištenja dodatne opreme. Park obuhvata i mini zip line kojeg djeca koriste sa ili bez kočnice sa zaustavljanjem na zaustavnoj platformi prilagođenoj njihovom uzrastu. Adrenalinski park nosi naziv “Poletarac”, a zip line “Pčelica”.

Ove godine zenički izviđači obilježavaju 70 godina rada i postojanja. Uz ovako veliku godišnjicu poklanjamo ovaj adrenalinski park svoj djeci grada“, kazao je Edin Šarić, predsjednik Saveza izviđača Grada Zenica. Grad Zenica podržao je realizaciju projekta dječijeg adrenalinskog parka sredstvima u iznosu od 5.000 KM te obezbjeđivanjem zemljišta i potrebnih saglasnosti.

Gradska uprava pokušava sve da oživi ovaj grad. Smetovi su sinonim Zenice, radili smo proteklih godina mnogo na uređenju ali posla ima još. Rješavamo jednu po jednu stranu i želja nam je Smetove učiniti atraktivnim“, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Adrenalinski park otvorili su mališani iz dva vrtića Javne ustanove Predškolski odgoj i obrazovanje. (B. D.)