“Ostavinska rasprava Anastasa Kona” Srđana Sekulića promovisana u Gradskoj biblioteci Zenica

FOTO: Zenicainfo.ba

U Gradskoj biblioteci Zenica u okviru Mjeseca knjige sinoć je upriličena promocija knjige „Ostavinska rasprava Anastasa Kona“ autora Srđana Sekulića.

Srđan Sekulić je mladi pjesnik i prozni pisac. Priče i poeziju je objavljivao u književnim časopisima i zbornicima. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada, a „Ostavinska rasprava Anastasa Kona“ je prema autorovim riječima, knjiga vojvođanske tematike.

To je zapravo magični realizam, tako bih mogao da je svrstam, to je književni žanr i većina je fikcija. Trudio sam se da napravim jednu, eto tako spojnu nit koja će povezivati sve te priče od početka do kraja. A likovi koji povezuju sve te priče su, na neki način istih sudbina. To su neki sanjari, pisci, slikari i muzičari“, istakao je autor Srđan Sekulić.

Srđan Sekulić

Autor uz pomoć likova propituje različite granice svjetova.

Zapravo ova knjiga, po meni, najviše govori o granicama odnosno o njihovim ustaljenim našim predodžbama, da li se zapravo te granice nalaze tamo gdje mi mislimo da jesu ili su možda malo pomjerene  na neku lijevu ili desnu stranu“, kazao je u razgovoru za Zenicainfo.ba Vernes Subašić, promotor.

Vernes Subašić

Pišući ovu knjigu Sekulić se želio odmaknuti od savremene književnosti koja je, prema njegovim riječima, bazirana na životnim tužnim pričama.

Pomalo nam se književnost pretvara u ispovjedaonicu, to me je nerviralo i želio sam da napišem jednu knjigu koja se razlikuje od svega toga. Želio sam da se vratim na početak književnosti, a počeci književnosti su svakako fikcija. Ako nam se književnost u regiji svede na ispovjedaonicu, onda mi zapravo književnost nemamo. A mislim da ne trebamo da dozvolimo da nemamo književnost jer imamo jako dobre pisce koji su pisali fikcijsku prozu“,  zaključio je Srđan Sekulić, autor knjige „Ostavinska rasprava Anastasa Kona“.

Sekulić je strepnju i neizvjesnost života odlučio unijeti u lagane i duhovite priče čak i onda kada one u sebi nose tragičan zaplet. (A. S.)

FOTO: Zenicainfo,ba