Promovisana knjiga “Tragom bosanskih kraljeva” Ibrahima Kajana

FOTO: Zenicainfo.ba

U Gradskoj biblioteci Zenica u okviru Mjeseca knjige održana je promocija djela Ibrahima Kajana „Tragom bosanskih kraljeva“.

Riječ je o pričama o gradovima u kojima su živjeli i u kojima su svoje neizbrisive pečate ostavili bosanski kraljevi.

Prvo je nastalo sedam tekstova u tim prvim izdanjima i u međuvremenu su drugi listovi i mediji tražili moje tekstove. To putovanje kroz prošlost i putovanje kroz prostor i rekli su mi da bi to bilo poželjno proširiti tako da je upravo ova knjiga to, rezultat jednog dubokog i godinama trajnog interesa za srednjovjekovlje naših predaka od kojih mi mnoge stvari prepoznajemo i danas. Međutim, nažalost, ima i negativnosti, recimo pohlepa i tako dalje“, istakao je autor djela „Tragom bosanskih kraljeva“ Ibrahim Kajan.

Ibrahim Kajan

Autor je uspješno povezao ta davna vremena sa ovim sadašnjim životom.

Interesantno je štivo iz više razloga. Prije svega, zato što se tiče naše historije, naše kulturne prošlosti jer autor na jedan dokumentaristički način sa ozbiljnim poznavanjem, što se može vidjeti iz samoga sadržaja, kroz jedan visoki naučni stil zapravo elaborira svu našu povijest. Od najranije prošlosti do savremenog doba, posebno akcentirano na povijest srednjeg vijeka“, pojasnio je Alen Zečević, historičar.

Alen Zečević

Pronalaženje tajne veze sa našim korijenima jedna je od najizrazitijih vrijednosti ovog djela. (A. S.)