7. oktobar – Svjetski dan dostojanstvenog rada

Cijene energenata, hrane i drugih osnovnih potrepština rastu do nivoa koji desetine hiljada radnika i radnica šalje u siromaštvo, dok nam Vlada i pojedini poslodavci govore da povećanje plata koje bi im omogućilo da izdrže inflaciju nije prihvatljivo, poručuju u današnjem saopštenju iz Saveza samostalnih sindikata BiH i dodaju:

„Globalni indeks prava Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) za 2022. otkrio je da još više zemalja krši osnovna prava radnika, uključujući pravo na kolektivno pregovaranje.” Nažalost, naša zemlja je jedna od njih.

Neprihvatljiva je represija koja vlada nad platama. Kolektivno pregovaranje mora biti usmjereno ka zajedničkom prosperitetu. U ovom trenutku naša Vlada dozvoljava poslodavcima da guraju radnike i radnice u siromaštvo, iako oni svakodnevno kvalitetno ispunjavaju svoje radne obaveze i time ostvaruju rekordne profite za ste iste poslodavce.

Ovog 7. oktobra, na Svjetski dan dostojanstvenog rada pozivamo poslodavce da dio svog bogatsva podijele s onima koji su im pomogli da ga ostvare. Takođe, pozivamo Vladu FBiH da počne raditi u interesu radnika, radnica i građana općenito, a ne u interesu vlasnika kapitala.

Milioni radnika i radnica širom svijeta od 2008. godine 7. oktobar obilježavaju kao Svjetski dan dostojanstvenog rada. To je dan za mobilizaciju u cijelom svijetu: jedan dan kada se svi sindikati u svijetu zalažu za dostojanstven rad, pišu iz SSS BiH.