BHI KF traži poništenje izbora u Zenici

FOTO: Zenicainfo.ba

Bosanskohercegovačka inicijtiva – Kasumović Fuad tražit će poništavanje izbora u Zenici.

Kao aposolutni pobjednik izbora u Zenici tražim da se izbori ponište zbog nepravilnosti i kriminala koji se dogodio. Ako Centralna izborna komisija nema novca Grad Zenica će im dati potrebna stredstva“, kazao je predsjednik ove stranke Fuad Kasumović.

U obrazloženju ovog zahtjeva Kasumović je istakao: “da se radi o produženom kaznenom djelu koje radi SDA. 2020. godine ministar pravosuđa u Vladi ZDK Nebojša Nikolić, Meša Šaćirović i treći je, izvjesni Čolaković, su tada kada su me htjeli pokrasti obučavali predsjednik biračkih odbora iz SDA, a na snimku možete tačno čuti kako su ih obučavali da me pokradu, a Gradska izborna komisija istovjetno obučava sve ostale. Te godine je bila pandemija i oni su htjeli samo da jedan posmatrač može biti i to iz SDA i da niko drugi ne može ući da me pokradu, evo te snimke imate i pošto ni to djelo nije zastarjelo tražimo od Tužilaštva BiH da reaguje. Pošto su vidjeli da me ne mogu pobijediti, 2021. godine me hapse, da bi najgoru stvar napravili sada u izbornoj kampanji. Kad sam imao zadnji predizborni skup u petak, nikad u Zenici nije više građana Zenice nije izašlo i onda kad su shvatili da gube odmah su sutradan preko Gradske izborne komisije počeli da rade nepravilnosti. Dotični gospodin Meša, veliki aktivista SDA, čovjek koga zovu “čaršija”, došao je u Gradsku upravu sa lažnom akreditacijom kao posmatrač i bio je čitavo vrijeme u GIK-u, pa je došao i u nedjelju ujutro i isto tako utjecao na izborni proces i na kraju se ponovo desilo da je SDA osramotila Zenicu jer 32 vreće sa glasačkim materijalom nisu otvorene. BHI-KF insistira i zabranjuje bilo kakvo otvaranje i tražimo po osnovu mjera visokog predstavnika kao i zakona ove države, ne vjerujući MUP-u ZDK da se hitno angažuje Federalna uprava policije ili SIPA i državno Tužilaštvo. Šta su članovi GIK-a radili, ko ga je uveo, kako je mogao prisustvovati u ključno vrijeme, subota i nedjelja ujutro kad su se dodijelili materijali. Danas ide krivična prijava protiv Gradske izborne komisije jer oni su dozvolili to, oni su morali znati da je to lažna akreditacija jer oni izdaju te akreditacije.”

Kasumović je naglasio: “da će pozvati političke stranke, ali i građane da blokiraju dalji izborni proces dok ne dođe SIPA i utvrdi šta se desilo sa 32 vreće koje stoje u GIK-u otvorene, a koje je neko donio i ostavio. Ne zna se da li se u tim vrećama nalazi ubačeni materijal, da li su promijenjeni glasački listići i otkud pravo nelegalnom posmatraču da imenuje neke ljude i da zove neke ljude. Da li su mu članovi GIK-a to dozvolili, da li je to povezano sa SDA i GIK-om ne bih špekulisao neka istražni organi to utvrde“, zaključio je Kasumović. (N. G.)