Fondacija lokalne demokratije: Priručnik za pravnu pomoć ženama

FOTO: Zenicainfo.ba

Fondacija lokalne demokratije organizovat će nekoliko radionica širom BiH za obuku za profesionalce – pružaoce pravne podrške i za predstavnike iz organizacija civilnog društva, radi unapređenja procesa pružanja besplatne pravne pomoći preživjelima.

Prva u nizu radionica održana je danas u Zenici. Primarno je namijenjen profesionalcima u zavodima/službama za besplatnu pravnu pomoć s ciljem unapređenja njihove stručnosti i vještina za pružanja te vrste pomoći preživjelim žrtvama ratnog silovanja i seksualnog nasilja. Cilj je i uspostava harmoniziranog i jedinstvenog pristupa i podrške preživjelima te olakšavanje njihovog pristupa i ostvarivanja zakonski priznatih prava.

Ovo je radionica koju realizujemo u sklopu projekta „Ustani za veću socijalnu zaštitu“ koju provodi Fondacija lokalne demokratije uz podršku međunarodnih organizacija iz Njemačke koje finansiraju ovaj projekat u našoj zemlji. Mi realizujemo projekte pomoći marginaliziranim grupama, a ovim priručnikom želimo kroz pružanje besplatne pravne pomoći olakšati ovim kategorijama kako da brže ostvare svoja prava“, kazala je Saliha Đuderija, jedna od stručnih osoba koja je učestvovala u pripremi ovog priručnika u ime Fondacije lokalne demokratije.

Broj žrtava ratnog seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovini, prema procjenama UN-a , kreće se od 20.000 do 50.000 žena, muškaraca i djece. (B. D.)