Počela međunarodna manifestacija “Tragovima bosanskog kraljevstva” u Muzeju grada Zenice

Poruke iz prošlosti naziv je tradicionalne međunarodne manifestacije „Tragovima bosanskog kraljevstva“, koju danas u svojim prostorima, a sutra na tvrđavi Vranduk, po 15. put organizuje Muzej grada Zenica.

Ove godine manifestacija je posvećena stećcima i pismenima, a realizuje se u saradnji sa nevladinim organizacijama „Akademija“ iz Bijelog Polja i „Slovo“ iz Lapova, a u okviru projekta, kojeg finansira regionalna fondacija Western  Balkans Fund.

Riječ je o manifestaciji, u okviru koje predstavljamo kulturu srednjovjekovne bosanske države i prezentujemo muziku, književnost, igre i kulinarstvo iz pomenutog perioda“, navodi Adnadin Jašarević, direktor zeničkog Muzeja.

U sklopu ovogodišnje manifestacije jutros je u prostorima Muzeja održana radionica učenja o pismenima iz prošlosti namijenjena osnovcima mlađeg uzrasta, dok je za večeras od 19 sati planirano otvaranje izložbe likovnih radova „Stećak u našim snovima“ grupe autora, zatim izložbe fotografija Dragića Rabrenovića iz Bijelog Polja, te izložbe lutaka „Tragovima slovenskih mitoloških bića“ Tatjane Milivojčević iz Sremske Mitrovice. Nakon toga biće upriličena i promocija knjige „Rečnik slovenske mitologije“ Tamare Lujak iz Beograda.

Drugi dan manifestacije „Tragovima bosanskog kraljevstva“ biće nastavljen ujutru od 11 sati na na tvrđavi Vranduk bogatim i raznovrsnim programom, među kojima su radionice, koncerti i izložbe, te promocija knjige „Poruke iz prošlosti“ grupe autora iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. (V. J.)