GIK Zenica podnijela krivične prijave protiv NN lica

Muamer Kovač

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine zaključila je i potvrdila Centralni birački spisak za Opće izbore 2022. godine u Bosni i Hercegovini, koji će biti održani 02. oktobra . Pravo glasa prema ovome spisku u Zenici ostvaruje 101.199 birača, koji će glasati na 142 redovna biračka mjesta, te jednim biračkim mjestom za glasanje u odsustvu, kojem je pridruženo i mjesto za glasanje za lica sa nepotvrđenim glasačkim listićem.

Prema riječima Muamera Kovača, predsjednika GIK-a Zenica, u završnoj fazi je donošenja konačne odluke o raspoređivanju 1500 članova biračkih odbora kao i njihovih zamjenskih članova.

“Krajnji rok za donošenje odluke o raspoređivanju članova na biračkim mjestima je 2. septembar i nakon toga će GIK Zenica krenuti sa obukom članova biračkih odbora ”, istakao je Kovač.

Naš sagovornik kaže da jer Gradska izborna komisija uvidjevši nelegalnosti u procesu formiranja biračkih odbora, podnijela nadležnom Tužilaštvu ZDK i krivične prijave protiv određenih lica.

“Riječ je o političkim subjektima koji su na određeni način zloupotrijebili proces predlaganja članova biračkih odbora”, naglašava Kovač.

Podsjetimo, na jučerašnjoj sjednici CIK BiH donesene su i tri odluke o sankcionisanju političkih subjekata zbog kršenja Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a do sada je izrečeno deset novčanih kazni u rasponu od 1.000 do 4.000 KM koje su potvrđene od strane Suda BiH. (M. H.)