Zeničani mogu biti mirni, cijena grijanja ostaje ista narednih 7 godina!

Javnost u Bosni i Hercegovini s razlogom je zabrinuta zbog stalnih poskupljenja, a poseban skok prisutan je kod cijena energenata koji je rekordan. Ništa ohrabrujuće nisu ni poruke iz Brisela zemljama članicama Evropske unije, koje apeluju da se isključe radijatori i štede plin.

Grijanje će ove zime biti nikada skuplje, a procjenjuje se kako će cijene rasti od 30 do 50 posto. Zbog globalne situacije koju je uzrokovao rat u Ukrajini, cijene energenata drastično su porasle u cijeloj Evropi, a rastu i cijene peleta koji već sada jednu tonu građani plaćaju oko 640 KM.

Međutim, građani Zenice mogu zaboraviti na ove brige i to zahvaljujući gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću koji ne samo da je riješio višedecenijski problem grijanja grada izgradnjom “Toplane Zenica”, nego je u ugovoru o novoj “Toplani” formalizirano da se cijena grijanja neće mijenjati narednih sedam godina.

Građanima sam riješio dugogodišnji problem zagrijavanja grada, te smo penzionisali stare i dotrajale kotlove. Osim stabilnog i kvalitetnog grijanja, smanjenja zagađenosti, građanima sam osigurao i da cijena grijanja narednih sedam godina ostaje ista dok cijene energenata enormno rastu u svijetu, regiji ali i našoj zemlji. Na taj način sam još jednom pokazao da se domaćinski odnosim prema Gradu i svojim građanima, zbog čega mogu mirno dočekati zimu i tople radijatore“, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Ističe da je Javno preduzeće “Grijanje” d.o.o. Zenica u sklopu redovnog održavanja prije početka sezone uradilo rekonstrukciju i popravke na toplotnim podstanicama, rekonstrukciju i sanaciju dotrajalih dijelova vrelovodne mreže, što će doprinijeti još boljoj grijnoj sezoni od prethodne.

Urađen je i novi vrelovod koji spaja Glavnu gradsku magistralu i Staru toplanu. JP “Grijanje” d.o.o. Zenica će, kako su me informisali, blagovremeno biti spremno za predstojeću sezonu grijanja, a građani neće plaćati skuplji račun što je najvažnije“, zaključio je gradonačelnik Kasumović.

zenica.ba