Abedin Mujezinović u polufinalu Evropskog prvenstva u atletici

Dvojica bh. atletičara nastupili su danas na Evropskom prvenstvu u atletici koje se održava od 15. do 21. avgusta u Minhenu. Amel Tuka i Abedin Mujezinović nastupili su u kvalifikacijama u trci na 800 m.

Abedin Mujezinović, nekadašnji član Atletskog kluba Zenica, sada član Atletskog kluba Sarajevo, nastupio je u prvoj kvalifikacionoj grupi gdje je zabilježio vrijeme 1:47,29. Abedin Mujezinović je u prvoj kvalifikacijskoj grupi zauzeo pretposljednje, sedmo mjesto, ali kako je to bila najbrža utrka od četiri grupe bh. atletičar se s vremenom 1:47,29 se našao među četiri takmičara koji su izborili plasman po rezultatu.

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka startao je u drugoj kvalifikacionoj grupi. Tuka je zauzeo četvrto mjesto sa vremenom 1.47,73 i od prolaska u polufinale dijelilo ga je šest stotinjki. Prvi je bio Mark English sa vremenom 1:47,54, drugi Francuz Robert Benjamin sa 1:47,66 a treći Britanac Daniel Rowden sa istrčanih 1:47,67. Iz četiri kvalifikacijske trke, po trojica prvoplasiranih te još četverica iz svih grupa po vremenu izborili su plasman u polufinale koje je na programu već sutra u 20:27 sati.

Finale trke na 800 m je na programu posljednjeg dana dana EP-a, u nedjelju, 21. avgusta, sa početkom u 19:40 sati. (M. P.)