Spektakularna Lana Pudar prvakinja Evrope u disciplini 200 metara delfin

FOTO: Avaz.ba

Nevjerovatna bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar upisala je najveći uspjeh karijere pošto je osvojila zlatnu medalju u disciplini 200 metara delfin na Evropskom prvenstvu u vodenim sportovima koje se održava u Rimu.

Nakon nastupa u disciplinama 50 i 100 metara delfin, nakon kojih je osvojila i evropsku bronzu, Pudar je danas nastupila i u finalnoj disciplini na ovom Evropskom prvenstvu i tu je zauzela spektakularno prvo mjesto.

Pudar je isplivala vrijeme 2:06.81 što je dovoljno za nevjerovatno prvo mjesto i najveći uspjeh karijere. Lana je nastupila u stazi broj dva i čuvala je prvo mjesto od starta utrke pa sve do samog kraja.

Srebrena medalja pripala je Dankinji Heleni Bach, koja je zabilježila vrijeme 2:07.30, dok je Italijanka Ilaria Cusinato osvojila bronzu (2:07.77).

Kako to tradicija nalaže otkako se takmiči, bh. plivačica je ponovo bila ubjedljivo najmlađa predstavnica u finalu što još jednom pokazuje o kakvom se talentu radi. Druga najmlađa takmičarka bila je 19-godišnja Italijanka Antonella Crispino.

To je bila i posljednja disciplina u plivanju na ovom Evropskom prvenstvu u vodenim sportovima. Tako je mlada Mostarka zaključila četvrto od pet velikih takmičenja u zgusnutom rasporedu ovoga ljeta.

Preostalo je još da se takmiči na Svjetskom juniorskom prvenstvu koje se u Peruu održava od 30. augusta do 4. septembra. Tu će, također, sjajna bh. plivačica tražiti šansu za nove medalje.

Klix.ba