15 C
Zenica
Petak, 7 Oktobra, 2022
Naslovnica Aktuelno Birački spisak će biti zaključen sutra u ponoć, CIK rješava još oko...

Birački spisak će biti zaključen sutra u ponoć, CIK rješava još oko 400 žalbi građana

Nešto više od 400 žalbi upućeno je nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine utvrdila broj birača za glasanje izvan Bosne i Hercegovine i istovremeno odbila oko 10.700 ljudi da budu upisani u birački spisak, kazali su u CIK-u.

Žalbe se trenutno rješavaju, te tačan broj birača koji će moći izaći na Opće izbore 2. oktobra neće biti poznat još neko vrijeme.

U CIK-u su napomenuli da će Centralni birački spisak biti zaključen sutra u ponoć, ali broj birača za svaku izbornu jedinicu bit će objavljen do 25. avgusta, do kada bi sve žalbe trebale biti riješene.

Kada je u pitanju glasanje izvan BiH, nakon prijave birača i izvršenih provjera, Centralna izborna komisija BiH je donijela odluku kojom je utvrđeno da će na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine naći ukupno 69.872 birača.

Istovremeno je donijela odluku kojom se odbija upis za 10.749 birača. Problem su bili dokaz o identitetu, dokaz o tačnoj adresi boravka izvan BiH, problem sa obrascem prijave.

I jedni i drugi su imali pravo podnijeti žalbu do 6. avgusta, te je i uloženo nešto više od 400 žalbi.

Faktor.ba