CCI: Pitamo članove kolegija Skupštine zašto su onemogućili razmatranje revizorskih izvještaja?

FOTO: Zenicainfo.ba

Dijeljenjem letaka sa fotografijama zvaničnika i zvaničnica Zeničko-dobojskog kantona Centri civilnih inicijativa danas su zeničkoj javnosti skretali pažnju na nepravilnosti i slabosti u radu institucija ovog kantona. Odlučili su se na uličnu akciju nakon što su četiri puta tražili od kolegija Skupštine ZDK da razmatraju revizorske izvještaje u kojima su predočene nepravilnosti u radu pojedinih institucija.

Radi se o izvještajima o finansijskoj reviziji Zeničko-dobojskog kantona, Ministarstva za privredu i Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2020-tu godinu koje je Ured za reviziju FBiH objavio u septembru prošle godine. Kako kantonalna Skupština ima zakonsku obavezu da nadzire proces provedbe preporuka da bi se ispravile neregularnosti iz CCI su to od njih tražili više puta. Neuvažavanje od strane kolegija Skupštine da razmatranje izvještaja uvrste kao zasebnu tačku na jednoj od sjednica u Centru civilnih inicijativa smatraju blokiranjem procesa i izbjegavanjem transparentnosti, te objašnjavaju šta to znači sa građane i građanke ovog kantona.

To znači da oni još ne znaju na koji način se troši javni novac, da li su nepravilnosti konstatovane u revizorskim izvještajima za ove institucije ispravljene i da li one i dalje nastavljaju trošiti novac neefikasno i neodgovorno“, kaže Mahir Poljić projekt – menadžer CCI BiH.

Nakon što su četiri puta iz CCI-a tražili od kolegija Skupštine ZDK da razmatraju revizorske izvještaje i isprave uočene neregularnosti odlučili su prezentirati javnosti fotografije zvaničnika i zvaničnica koji blokiraju proces.

Uglavnom se radi o netransparentnom procesu javnih nabavki, spornim ugovorima o radu i brojnim drugim nepravilnostima“, navodi Mahir Poljić.

Na pitanje šta smatraju razlogom da se članovi i članice kolegija i rukovodeći ljudi u institucijama u kojima su uočene nepravilnosti i slabosti – Ministarstva za privredu i Zavoda zdravstvenog osiguranja odupiru toj obavezi Poljić kaže da očigledno ne razumiju značaj revizije. Poseban je problem što izbjegavanje institucija da poštuju preporuke i isprave neregularnosti iz revizorskih izvještaja povećava mogućnost da se u novim odnosno aktuelnim nalazima revizora ponove iste neregularnosti. (A. Huskić)