Pogoršanje epidemiološke situacije na području ZDK

Adnan Jupić
Proteklih dana zabilježeno je pogoršanje epidemiološke situacije na području našeg kantona. Ono što raduje, ističe doktor Adnan Jupić, ministar u Vladi ZDK, jeste da je klinička slika oboljelih blaža nego u ranijem periodu, ali im je potrebna hospitalizacija.

Sa jučerašnjim danom Kantonalna bolnica u Zenici imala je 13 pacijenata, a Opća bolnica u Tešnju pet pacijenata a samo prije nekoliko dana u ovoj bolnici nije zabilježen nijedan pacijent. Niko od ovih pacijenata nije na respiratoru niti je životno ugrožen“, potvrdio je Jupić.

Ministar Jupić očekuje u jesenjim mjesecima pogoršanje epidemiološke situacije, ali sa blažom kliničkom slikom oboljelih te se nada da ćemo uz odgovorno ponašanje prema sebi i drugima i preventivnim mjerama uspješno prevazići i ovaj val pandemije.

Pandemije se u principu ovako i završavaju. Nikada se to naglo ne prekida, ostanu žarišta koja periodično buknu. To se dešavalo kroz istoriju i to se dešava i sada, ali sam siguran da je ono najgore iza nas“, dodao je Adnan Jupić, ministar zdravstva u Vladi Zeničko-dobojskog kantona. (B. D.)