U Evropi krenuo novi toplotni val, meteorolozi upozoravaju: Potpuno je neuobičajen

Manje od mjesec dana nakon prošlog toplotnog vala živa u termometru danas se opet popela na neuobičajeno visok nivo na Pirenejskom poluotoku, gdje su izmjerena 42 stepena, i na jugu Francuske.

Sve češća pojava toplotnih valova direktna je posljedica klimatskih promjena, kažu naučnici, jer se povećavaju jačina, trajanje i učestalost ispuštanja stakleničkih plinova. U Španiji je najviša temperatura od 43.3 stepena izmjerena u Candeledi, objavila je španska meteorološka služba Aemet. U drugim gradovima na jugu i u centru, poput Seville i Badajoza, izmjerena su 42 stepena.

Ovaj novi toplotni val, drugi u mjesec dana nakon onoga sredinom juna, “sasvim je neuobičajen” u zemlji gdje visoke temperature ljeti nisu rijetkost, rekao je Ruben del Campo, glasnogovornik Aemeta. Toplotni val je počeo u nedjelju i mogao bi “potrajati devet do deset dana, pa bi tako mogao biti treći najduži toplotni val u Španiji od 1975.”, rekao je za France Presse.

– Klimatske promjene su uzrok češćih i jačih toplinskih valova – dodao je Del Campo, podsjetivši da se njihov broj udvostručio u zemlji u zadnjih dvanaest godina.

Najteže će biti između utorka i četvrtka, upozorava Aemet koji ipak nije mogao reći hoće li biti potučen apsolutni temperaturni rekord zabilježen u Španiji (47.4 stepeni izmjerena u Montoru, blizu Cordobe, u augustu 2021.).

U susjednom Portugalu temperatura se za vikend u nekim krajevima popela na 44 stepena. Premda je temperatura danas bila nešto niža, 42 stepena se ipak očekuju u okolini Evore, na jugoistoku, navodi nacionalna meteorološka služba koja najavljuje novi porast temperature u utorak i u srijedu.

Toplotni val je u ponedjeljak zahvatio i Francusku s jugozapada, objavio je Meteo-France. Temperature su na dobrom dijelu francuske teritorije prelazile 30 stepeni, a od utorka bi mjestimično mogle dosezati i 39.

Vrhunac ovog vala najvjerovatnije će biti “između subote i utorka” 19. jula, dodaje Sebastian Leas iz Meteo-Francea, istaknuvši da je još rano da bi se ovaj fenomen mogao uspoređivati sa smrtonosnom žegom kakva je bila u ljeto 2003.

U Velikoj Britaniji, gdje se u ponedjeljak i utorak na jugozapadu očekuju 33 stepena Celzijusa, nacionalna meteorološka služba izdala je u ponedjeljak tzv. narandžasto upozorenje za “ekstremne vrućine” od nedjelje, s temperaturama višim od 35 stepeni.

Kako će se niski protisak razvijati prema zapadu Evrope, ova će se intenzivna vrućina proširiti prema sjeveru kroz Francusku, potencijalno dopirući do Ujedinjenog Kraljevstva do vikenda, kao i prema istoku u veći dio centralne Evrope. Najviše temperature vjerojatno će premašiti 40 stepeni i u dijelovima Njemačke.

U Britaniji postoji opasnost od rušenja temperaturnog rekorda svih vremena od 38.7 stepeni postavljenog u Cambridgeu u julu 2019. Met Office je izdao upozorenje na ekstremne vrućine. Takvo upozorenje dosad je izdano samo dva puta. Met Office savjetuje ljudima da ostanu u kućama kad god je to moguće i da piju puno tekućine. Roditelje potiču da ograniče izlaganje djece suncu.

Temperature u dijelovima centralnog i istočnog Mediterana također će porasti za oko 10 stepeni iznad normale, premašivši granicu od 40 stepeni u Italiji i na Balkanu, piše Guardian.

Faktor.ba