Evropske zdravstvene organizacije preporučuju četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa

Evropske agencije za zdravstvo i medicinu objavile su preporuke za tzv. drugu booster dozu, odnosno četvrtu vakcinu protiv koronavirusa, sa naglaskom na osjetljive grupe i osobe starije od 60 godina.

S obzirom na to da broj slučajeva i hospitalizacije ponovo raste kako ulazimo u ljetni period, pozivamo sve da se vakcinišu i ojačaju što je prije moguće“, rekla je Stella Kyriakides, evropska komesarka za zdravlje i sigurnost hrane, dodavši da nema vremena za gubljenje.

Agencije su već od aprila preporučile drugu booster ili četvrtu dozu za osobe starije od 80 godina.

Pozivam države članice da odmah uvedu drugu booster dozu za sve starije od 60 godina, kao i za sve osobe koje pripadaju rizičnim grupama“, dodala je Kyriakides.

Direktorica ECDC-a Andrea Ammon rekla je da “trenutno bilježe povećanje stope prijavljivanja slučajeva koronavirusa i sve veći trend prijema i popunjenosti bolnica i intenzivne njege u nekoliko zemalja”, uglavnom zbog podvarijante BA 5 Omicron varijante koronavirusa.

Ovo signalizira početak novog, široko rasprostranjenog talasa koronavirusa širom Evropske unije. Još uvijek ima previše pojedinaca u riziku od teške infekcije koje moramo zaštititi što je prije moguće”, dodala je Amon.

Međutim, agencije su također navele da u ovom trenutku nema potrebe za davanjem drugog dopunskog lijeka “osobama mlađim od 60 godina koje nisu pod većim rizikom od teških bolesti“, ili onima koji rade u zdravstvu ili u domovima za njegu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), broj slučajeva koronavirusa u većem dijelu Evrope naglo raste od kraja maja.

Broj novih dnevnih slučajeva u evropskom regionu WHO – koji se sastoji od 53 zemlje i regiona, uključujući nekoliko u centralnoj Aziji – premašio je u petak 675 hiljada.

Klix.ba