Medžlis Islamske zajednice Zenica posjetio JU Dom porodica i Dom za stara lica

U sklopu obilježavanja Kurban-bajrama delegacija Medžlisa Islamske zajednice Zenica i Odjela za brak i porodicu posjetila je Javnu ustanovu Dom porodica, te domove za stara lica u Crkvicama.

Uz druženje sa štićenicima ovih ustanova, podjeljeni su i prigodni paketi kako bi im uljepšali bajramske dane. Ovo su planske aktivnosti Medžlisa na obilježavanju značajnih datuma, a Bajram je zasigurno jedan od njih. Druženje i lijepa riječ u ovom slučaju možda su i vrijedniji od poklona koje su uručili štićenicima.

Djeca su obradovana, mi smo sretni što imamo priliku da u danima Bajrama unesemo radost u njihova srca i to i jeste intencija naše vjere Islama i to jeste glavna nakana da radost bude podjeljena sa onima kojima je najpotrebnija“, kazao je hafiz Sead efendija Šhinović.

Direktorica ovog doma zahvalila se predstavnicima Medžlisa na posjeti i zamolila sve ljude da ne zaborave ovu ustanovu.

Možda javnost već zna da ja nisam osoba koja na neki način kuka, ali vrlo teška su vremena i svaka pomoć nam je dobro došla, a ono što je i najznačajnije jeste topla riječ i druženje da znamo da nismo sami“, kazala je Draženka Subašić, direktorica ovog doma.

Nakon druženja sa mališanima, delegacija Medžlisa se uputila u Dom za stara lica. I tamo su dočekani sa osmjesima, radošću i velikom ljubavi. Po riječima hafiza Sulemana efendije Rafune lijepa riječ svima godi.

Centralna poruka vjere jeste biti ljubazan, biti lijep, kultura, odgojen, obrazovan, susretljiv, imati empatiju prema mlađim i starijim generacijama i evo mi smo ovdje svjedošili da su ljudi obradovani našom posjetom. Zahvaljujem se Medžlisu, svim učesnicima, Odjelu za brak i porodicu, imamima, djeci koja su ovo skupljala da osjete empatiju prema starim osobama“, kazao je hafiz Rafuna.

Današnja posjeta je samo kruna cjelogodišnje aktivnosti koja je trajala od strane polaznika mekteba čaršijskih džemata koji su posjećivali ovu ustanovu i unosili živost i radost korisnicima ovog doma.

Mi smo danas krunisali te aktivnosti i ovo je bio povod Kurban-bajram, ali isto tako i završna aktivnost za ovu godinu. Već od septembra sa Medžlisom Islamske zajednice očekuju nas nove aktivnosti i ovu priliku koristim da se zahvalim glavnom imamu Jakub efendiji Salkici, uvaženoj hadži Mulajimi Omić koji su bili cijelu godinu na usluzi našoj ustanovi i našim korisnicima“, kazao je Kemal Efendić, direktor JU Dom za stara lica.

Pored ovih ustanova, delegacija Medžlisa Islamske zajednice Zenica tradicionalno je posjetila i Kazneno-popravni zavod gdje su se također družili sa osuđenicima i njima uljepšali bajramske dane. (N. G.)