Promocijom romana “Uvod u lebdenje” Dževada Karahasana otvoreno Ljeto u biblioteci

Promocijom romana “Uvod u lebdenje” akademika Dževada Karahasana otvorena je manifestacija Ljeto u biblioteci. 

Prema riječima moderatorice Merime Handanović, osjećaj slobode je najvažnija tema ovog romana.

Radi se o romanu “Uvod u lebdenje”. To je jedna priča o ratu iz sasvim drugačije vizure, iz jedne akademske vizure koja predstavlja opkoljeno Sarajevo, predstavlja ustvari duh raje kako živi u Sarajevu“, istakla je moderatorica romana Merima Handanović.

Akademik Karahasan navodi kako je roman počeo pisati 1998. godine. Iako mu se više puta vraćao, trebale su proći 24 godine da dobro sazrije u autoru te da ga podijeli sa čitateljima.

Roman “Uvod u lebdenje” je pokušaj da pišem o tome kako čovjek koji nosi slobodu u sebi, tu slobodu još bolje spoznaje, još dublje doživljava, još tačnije artikulira, u hajde recimo, nemoralnim uvjetima kao što su zatvor, grad pod opsadom, potpuno poremećene strukture, život bez forme, svijet koji se sav rasipa“, kazao je Karahasan.

“Uvod u lebdenje” u dubini čovjekovog bića bavi se egzistencijalnim pitanjima, zašto smo tu i kako da najbolje upoznamo sebe, kako se ustvari snalazimo u svijetu koji nas okružuje i koliko smo slobodni u tome.

Na tu slobodu, koja je ona bitna sloboda, koja je ona sloboda koju nam niko ne može oduzeti, svi zaboravljamo i povjerujemo da nam  slobodu daje država, politički sistem, policija, direktor firme. Kad se svijet okrene od vas ili protiv vas, tada se i vi okrećete sebi i otkrivate ovu slobodu koja je dublja od svega što nosite u sebi“, dodao je u razgovoru za Zenicainfo.ba akademik prof. dr. Dževad Karahasan.

Sloboda je u nama, uvijek je dio nas, rodimo se s njom i živimo, jer kako navodi autor romana uvijek postoji način koji će nas natjerati da otkrijemo novog sebe i slobodu u sebi. (A. S.)