Narandžasto upozorenje zbog visokih temperatura zraka

I danas je na snazi narandžasto upozorenje zbog visokih temperatura zraka u Bosni i Hercegovini, objavljeno je na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZBiH).

Upozorenje je na snazi 3. i 4. jula od 12 do 17 sati, a očekuju se dnevne temperature zraka od 33 do 39, lokalno do 40 stepeni.

Poduzmite mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni na prekid aktivnosti na otvorenom. Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi“, navedeno je u upozorenju.

Danas se u BiH očekuje sunčano vrijeme uz umjeren porast naoblake tokom dana. Poslije podne lokalni pljuskovi, ponegdje praćeni grmljavinom, se očekuju u centralnm, istočnim, jugoistočnim područjima Bosne i mjestimično u Hercegovini. Vjetar slab, uglavnom, sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 34 do 40 stepeni.

U Sarajevu prije podne sunčano, poslije podne umjeren porast naoblake. Tokom poslijepodneva su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura oko 21, a dnevna oko 35 stepeni.

U utorak prijepodne očekuje se pretežno sunčano. Tokom dana u Bosni postepen porast naoblake praćen kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno je moguće jače grmljavinsko nevrijeme, praćeno intenzivnijim padavinama i jakim udarima vjetra. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 29 do 35, na jugu do 39 stepeni.

U srijedu jutro i veći dio prijepodneva u centralnim i istočnim područjima Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima, a u ostatku dana prestanak padavina i razvedravanje. U ostatku zemlje pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 26 do 33, na jugu do 36 stepeni.

U četvrtak prije podne sunčano. Tokom poslijepodneva postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. U kasnim večernjim satima kiša se očekuje u na krajnjem sjeverozapadu Bosne. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 27 do 33, na jugu do 36 stepeni.