DVD Zenica realizovalo obuku i polaganje ispita za nove polaznike

Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica planskim aktivnostima za 2022. godinu je realizovalo obuku i polaganje ispita za nove polaznike koji su stekli zvanje dobrovoljni vatrogasac.

Polaganja ispita za dobrovoljnog vatrogasca se održalo protekla dva vikenda u prostorijama Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica, pred Komisijom formiranom od strane Kantonalne uprave CZ ZDK.
Obuka se provodila pod nadzorom Službe civilne zaštite Grada Zenica i Kantonalne uprave CZ ZDK. Nakon sprovedene obuke prema planu i programu za zvanje dobrovoljni vatrogasac, a koja je trajala skoro pet mjeseci članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zenica su polagali ispiti i to za: dobrovoljnog vatrogasca i rukovodioca akcije gašenja požara. Ispit za dobrovoljnog vatrogasca je položilo ukupno osam, dok je ispit za rukovodioca akcije gašenja požara položila dva člana i dvije članice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zenica.
Polaganjem ova dva ispita Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica je što se tiće kadra još bolje obučenije i spremnije da pomogne u spašavanju ljudi i materijalnih dobara tokom prirodnih i drugih nesreća kao i gašenja požara.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica planira već u oktobru mjesecu realizovati novu obuku za zvanje dobrovoljni vatrogasac koji bi u svojom sastavu imali što veći broj certificiranih vatrogasaca.