Održan još jedan “Zenica Meetup”!

U utorak, 14. juna i-dijaspora, u saradnji sa predstavnicima Gradske uprave Zenica i Asocijacijom “5 Million Friends of Bosnia and Herzegovina” organizirala je još jedno druženje sa zeničkom dijasporom, na kojem se, pretežno, govorilo o informacijskim tehnologijama.

Tom prilikom okupili su se stari, ali i novi učesnici Meetup-a koji su, na osnovu vlastitog iskustva, govorili o zeničkom potencijalu za rast i razvoj IT-a u ovom gradu.

Na početku se postavilo pitanje je li IT svijet u Zenici prilika ili neprilika.

Učesnici Meetup- a istakli su da se u Zenici odnedavno događa ekspanzija malih IT firmi, da su zenički IT stručnjaci, vrlo često, primorani raditi za strane klijente jer pružaju mnogo bolje uslove rada u odnosu na domaće, kao i da je trenutna situacija takva da je potražnja za IT stručnjacima mnogo veća u odnosu na tržišnu ponudu.

Zbog svega navedenog, postavilo se pitanje i kako zadržati mladi, perspektivni kadar u ovom gradu, ali i kako starije generacije IT stručnjaka podučiti novim metodama rada i kako ih, uopće, motivisati na usvajanje novog znanja.

Najviše odgovora na ova pitanja ponudio je Tarik Mutapčić, zenički poduzetnik nastanjen u Zagrebu koji je, prvi put, učestvovao na “Zenica Meetup”-u.

Predstavnik i-dijaspore, Safet Kubat i predstavnica Gradske uprave Zenica, Maša Škrbić predložili su organiziranje tematskog sastanka na kojem bi se, isključivo, govorilo o prilikama i neprilikama za razvoj IT svijeta u Zenici, a na kojem bi se, pored navedenih učesnika, okupili i predstavnici Univerziteta u Zenici, te predstavnici Zeničke razvojne agencije (ZEDA).

Govorilo se i o mogućem kreiranju multifunkcionalnog centra u kojem bi se održavale brojne radionice, edukacije, stvarali bi se računovodstveni servisi kao i IT hub. No, da bi ova ideja zaživjela, potrebni su trud i volja svih uključenih strana, kao i, naravno, zeničke dijaspore.

Sve u svemu, pred nama je mnogo posla stoga vas pozivamo da nam se pridružujete u što većem broju te, svojim prijedlozima, doprinosite boljitku rodnog grada, poručuju organizatori ovog događaja.