Gradonačelnik Kasumović: Borba za mještane Nemilske regije i priključenje na autocestu kod Nemile urodila plodom

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, zakazanoj za 28. juni, trebao bi se naći Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o donošenju prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine “Autocesta na Koridoru Vc” za period od 20 godina, a koji se tiče sprečavanja neviđene nepravde prema mještanima Nemile kod Zenice iza koje stoji SDA.

Rezultat je to mukotrpne borbe Gradske uprave Zenica na čelu sa mnom, s obzirom na to kako su se visokopozicioniranom članu SDA Naidinu Ahmetspahiću, kako je izjavio, “pomiješali mailovi” u kojima su bila pisma EU sa pripremljenom prezentacijom za javnu raspravu koja nikada nije održana iako je EU insistirala na tome. Pored Ahmetspahića, za uskraćivanje priključka u Nemili zaslužan je i vijećnik SDA iz prethodnog saziva Ekrem Ćosić, kao predstavnik mjesne zajednice, te Nijaz Lužić, kadar SDA.

Uspjeli smo se izboriti da se ovaj Prijedlog nađe na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a sada je na zastupnicima SDA iz Zenice da pokažu koliko su, uistinu, spremni da se bore za interese svojih građana. Ovo je i još jedna potvrda da se ovo isključenje nije planiralo iako su u SDA tvrdili drugačije, ali i da je urodio plodom dugogodišnji trud i rad Gradske uprave Zenica.

Podsjetiti ću i to kako je “Zenička inicijativa – Kasumović Fuad”, također, organizirala mirno okupljanje mještana Nemile u znak protesta zbog uskraćivanja za izlazak na autoput Koridor Vc. Mještani Nemilske regije su zaslužili da se ispravi ova nepravda prema njima, a za šta sam se maksimalno sve ovo vrijeme borio. Bit će interesantno pratiti hoće li se ova tačka naći na sjednici zakazanoj za 28. juni i hoće li je zenički zastupnici podržati.

Više puta sam naložio resornim službama Grada Zenica da pišu dopise JP “Autoceste FBiH” i upozore ih kako bi nepostojanje ulaza, odnosno izlaza na autocesti Koridora Vc kod Nemile imalo nesagledive posljedice po stanovništvo ovog kraja.

Nelogično je da prilikom izrade glavnog projekta nije planirano priključenje na autocestu kod Nemile, odnosno isključenje sa nje. U ovom mjestu gravitira oko 20.000 ljudi. Naselja Nemilskog sliva godinama su bila zapostavljena, sa lošom putnom i drugom infrastrukturom. Od uprave Javnog preduzeća Autoceste FBiH tražio sam da izvrše korekciju glavnog projekta na ovoj dionici, što bi podrazumijevalo i izgradnju petlje u Nemili. Sada je sve na zastupnicima SDA iz Zenice da pokažu koliko su spremni boriti se za svoje mještane. Učinio sam sve što je u mojoj moći da se ova tačka nađe na dnevnom redu sjednice zakazane za 28. juni.

Na kraju poručujem svim stanovnicima Nemile da ću do kraja biti uz njih kako bismo zajedničkim snagama spriječili neviđenu sramotu i nepravdu koju je zenička SDA pokušlala učiniti prema ovom naselju.