Održano Državno takmičenje u robotici

U Gradskoj areni „Husejin Smajlović“ u Zenici danas je održano Državno takmičenje u robotici. Na takmičenju je učestvovalo 18 ekipa iz osnovnih i srednjih škola na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Organizator Državnog takmičenja u robotici je Univerzitet u Zenici u saradnji sa Univerzitetom iz Budimpešte. Rektor Univerziteta ističe kako je ovo takmičenje uvertira za sve buduće studente koji žele studirati robotiku.

Univerzitet u Zenici želi ovim putem da ukaže na veoma važnu potrebu od mladih, od mladosti da djeca od početka  bukvalno obrazovanja shvate značaj robotike u budućem životu i zbog toga je danas ovdje organizovana olimpijada za učenike osnovnih i srednjih škola. Pobjednici, odnosno najbolji na ovom takmičenju u Bosni i Hercegovini idu na Svjetsko takmičenje u Njemačku i to takmičenje će opet finansirati grad Zenica“, istakao je profesor Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici.

Saradnja između zeničkog Univerziteta i Univerziteta iz Budimpešte počela je prije dvije godine na prijedlog Mađarske ambasade.

Na Univerzitetu u Zenici smo pronašli dobrog partnera koji je radio na promociji Svjetske robotske olimpijade i koji je razumio značaj robotike za budućnost. Ono što ja mislim o samoj robotici jeste da je ona budućnost svih nas i nemoguće je vjerovatno zamisliti moderan svijet budućnosti bez robotike, možete li zamisliti telefone i razvoj tehnologija za budućnost u ovom smislu“, kazao je Zoltan Szogi , sa Edutus Univerziteta iz Budimpešte.

Ministarstvo za nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona je osigurao sredstva za nabavku robota, jer smatraju da je budućnost u tehnološkom smislu upravo u robotici.

Mi smo u okviru nastavnih planova i programa, reforme nastavnih planova i programa predvidjeli značajniji pristup tehničko-tehnološkoj opremi i u tom smislu informatičkoj, kako bi učenici bili spremniji za budućnost“, naveo je Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Grad Zenica je jedan od nosećih partnera u ovom takmičenju koje se dešava u okviru  Agora projekata, u sklopu Interreg Dunavskog Transnacionalnog Programa, koji se finansira sredstvima EU i IPA II fonda.

Događaj  je podržan u svrhu promocije budućeg centra robotike u objektu Aneksa B koji je u fazi rekonstrukcije.

Grad Zenica, Agencija ZEDA, naravno i Univerzitet mi zajedno radimo na tome da ovaj grad učinimo što primamljivijim, što interesantnijim mladim ljudima, a upravo zanimanja u okviru ovakvih oblasti, odnosno u konkretnom slučaju robotike su perspektiva. Imamo pamet, imamo mlade ljude, imamo entuzijaste predvođene njihovim profesorima, da tako kažem trenerima“, dodao je Senad Pašalić, direktor Agencije ZEDA.

Na takmičenju je učestvovalo 18 ekipa iz osnovnih i srednjih škola na području Federacije Bosne i Hercegovine.

U kategoriji seniora, prvo mjesto osvojila je ekipa Zenica senior sa 96 poena, u kategoriji juniora najbolja je ekipa Stem J2 sa 184 poena, dok je u elementary kategoriji prvo mjesto osvojila ekipa KŠC Robotika Elementary sa 184 poena. (A. S.)