Dom naroda PSBiH danas o sprečavanju sukoba interesa, PDV-u, akcizama…

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas, prema ranije predloženim dnevnom redu, trebalo da razmatra Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, čiji je predlagač Predstavnički dom državnog parlamenta, a koji predviđa uvođenje stope PDV-a od pet posto za pojedine životne namirnice i lijekove, te 22 posto za luksuzne proizvode.

Međutim, s obzirom na to da Komisija za finansije i budžet Doma naroda nije razmatrala predloženi zakon i nije sačinila izvještaj o njemu, neizvjesno je da li će on biti razmatran.

Sjednica Komisije za finansije i budžet, na kojoj je trebao biti razmatran ovaj i još nekoliko prijedloga zakona, nije održana krajem prošle sedmice zbog nedostatka kvoruma.

– Pošto se radi o tačkama koje su planirane da budu na sjednici Doma naroda PSBiH zakazanoj za ponedjeljak, 16. maja, svih deset tačaka koje je Komisija trebala razmatrati bit će skinute sa sjednice Doma naroda – kazala je predsjedavajuća Komsije Dušanka Majkić.

Zakon o javnim nabavkama

Među zakonskim prijedlozima koje je trebala razmatrati Komisija za finansije i budžet je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predloženi zakon predstavlja jedan od 14 prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa za BiH, a njegovim usvajanjem vrši se i harmonizacija s direktivama Evropske unije u ovoj oblasti.

Predviđeno je da Dom naroda razmatra principe (prvo čitanje) Prijedloga zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Međutim, Komisija za finansije i budžet nije razmatrala ni ovaj zakonski prijedlog, kojim je definirano da je “za vrijeme privremenog finansiranja dozvoljeno finansirati održavanje općih i lokalnih izbora u BiH u skladu sa Izbornim zakonom BiH“.

Delegati bi trebali razmatrati principe Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je predložio Predstavnički dom PSBiH.

Jedan od 14 prioriteta Evropske komisije

Ustavnopravna komisija Doma naroda utvrdila je usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, ali nije podržala principe predloženog zakona.

Predstavnički dom ranije je usvojio prijedlog ovog zakona čije usvajanje, između ostalog, predstavlja jedan od 14 prioriteta Evropske komisije u vezi s aplikacijom BiH za članstvo u Evropskoj uniji, te jedan od samo tri zakonska rješenja navedena među tih 14 prioriteta.

Pred delegatima će se naći i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o zahtjevu za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH po hitnom postupku, čiji je predlagač Predstavnički dom.

Predloženim zakonom predviđa se ukidanje akciza na gorivo. Usvajanje ovoga zakona, kako navode predlagači, dovelo bi do smanjenja cijene goriva za iznos od 30 do 45 feninga po litru.

Na dnevnom redu sjednice Doma naroda trebao bi se naći i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o zahtjevu Predstavničkog doma PSBiH da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH razmatra po hitnom postupku, kao i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, kojeg je predložio Predstavnički dom, također bi se trebali naći na dnevnom redu sjednice.

Dom naroda bi između ostalog, trebalo da razmatra i nekoliko delegatskih inicijativa, kao i jedan broj izvještaja, a na dnevnom redu je i davanje saglasnosti za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma i ugovora.

Izvor: avaz.ba