Zenica: Obilježena 30. godišnjica od formiranja Armije RBiH

Učenjem odlomaka iz Kur`ana na Prašnicama glavnog imama MIZ Zenica Jakuba efendije Salkice i ostalih zeničkih imama, polaganjem cvijeća i obraćanjem zvanica na spomen obilježju Kameni spavač svečano je obilježen 15. april Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.


„Današnje obilježavanje i prisustvo ovolikog broja djece prilika je da prenesemo  svoja iskustva koja smo imali za ovih trideset godina, da prenesemo iskustva koja smo imali za četiri godine ratovanja, da jednostavno kao što nam je naš prvi predsjednik govorio možemo da oprostimo, ali ne smijemo da zaboravimo”, kazao je Tahir Šabić, predsjendik JOB „Unije veterana” Grada Zenica.


Trideset godina nakon formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine sve boračke kategorije su nezadovoljne, kaže Nisvet Hukić, predsjednik JOB „Unije veterana” Bosne i Hercegovine.
„Znamo mi da nije samo stvar unutrašnje politike da bi ovim borcima bilo bolje, stvar je i vanjskog faktora, ali unutrašnji politički faktori su do sada morali mnogo bolje riješiti pitanja boraca nego što je to sada riješeno”, zaključio je Hukić.
Ratni komndant Jasmin Šarić je također mišljenja da borci nisu tamo gdje bi trebali biti.
„Onaj ko nije osjetio rat na svojim leđima, čiji prijatelj ili drug nije poginuo ili nastradao, ko nije proveo sedam, deset ili petnaest dana u hladnom rovu taj ne može osjetiti potrebe boraca. Danas trideset godina od formiranja Armije krajnje je vrijeme da svi skupa poradimo na vraćanju dostojanstva i ponosa”, kazao je Šarić.
Što se budućnosti tiče ključ svega je u zajedništvu, zaključio je naš sagovornik.
Armija Republike Bosne i Hercegovine je čudo otpora u čitavoj Evropi, smatra Fuad Kasumović gradonačelnik Zenice i dobitnik najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan.
„Mi smo u čitavoj blokadi i embargu uspjeli da se odbranimo od agresora i trebamo nastaviti tu tradiciju, čuvati i poštovati svoju državu i sve one koji trebaju biti poštovani iz proteklog rata”, zaključio je gradonačelnik Kasumović.
Obilježavanju Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine prisustvovalo je nekoliko desetina učenika zeničkih osnovih škola.    (N.G.)